Overslaan en naar de inhoud gaan
news

Ben je overgeschakeld naar de herbruikbare fles? Vergeet niet om deze te onderhouden!

De boodschap lijkt zich meer en meer te verspreiden. Door films en andere campagnes over de schadelijke effecten van plastiek op het milieu en onze zeeën in het bijzonder, is het bewustzijn bij de mensen gegroeid. Steeds meer mensen geven de voorkeur aan een herbruikbare waterfles op het werk of tijdens het sporten. Er komen dus minder kleine plastic flessen in de vuilbak terecht.

kleankanteen-gourde-ecologiqutrakkspecialsite-running-trail-outdoor

Drie op de 4 Europeanen hebben hun verbruik van plastiek verminderd

De cijfers van Eurobarometer tonen deze trend aan. Sinds de inwerkingtreding van de zeer strikte wetgeving over plastic zakken voor éénmalig gebruik, zegt bijna 75% van de Europeanen dat ze het gebruik van plastiek in hun dagelijks leven hebben beperkt. Eén van de inspanningen is het gebruik van herbruikbare waterflessen. Momenteel worden er jaarlijks 46…miljard plastiek flessen voor éénmalig gebruik geconsumeerd in de Europese Unie volgens Rethink Plastic een alliantie van Europese NGO’s die het bewustzijn over het misbruik van plastiek wil verhogen en het gebruik wil bestrijden.

kleankanteen-gourde-ecologiqutrakkspecialsite-running-trail-outdoor

Indien je de voorkeur geeft aan een herbruikbare fles vanuit ecologische en milieu overwegingen, mag je niet vergeten deze schoon te maken. Bacteriën kunnen zich nestelen in de binnenkant en deze zijn niet aangenaam.

Tot 300 000 bacteriën per vierkante centimeter

 

Denken dat het water waarmee we onze flessen vullen voldoende zal zijn om ze schoon te maken is een verkeerd idee. Zweet ofvuile handen kunnen bacteriën aantrekken. Een toiletbezoek brengt ook veel bacteriën met zich mee. Zonder er op te letten kan je fles naast de pot vallen. Eénmaal je klaar bent, trek je door en kunnen er wat druppeltjes op de fles vallen zonder dat je het beseft…Een element dat wordt uitgelegd door de Britse onderzoekers.

In het Verenigd Konikrijk testte het fitnessmerk Treadmill Review een tiental sportflessen die in een week niet waren schoongemaakt. En het resultaat was op zijn minst verbluffend: 300 000 bacteriën per vierkante centimeter werden aan de binnenkant gevonden

Eindelijk een fles water schoonmaken is niet onlogisch. Je wast je kom soep of je kop koffie na gebruik.

kleankanteen-gourde-ecologiqutrakkspecialsite-running-trail-outdoor

Een aantal goede gewoontes

Maak na elke training je fles leeg. Stilstaand water kan schimmel en onaangename geurtjes veroorzaken. Maar ook het schoonmaken ingewikkelder maken. En nog meer wanneer je fruitsap of andere isotone dranken consumeert waar veel suikers in zitten.

Eén keer per maand

Vul je fles voor de helft met witte azijn en de andere helft met warm zeepsop. Laat het een nacht staan en spoel het vervolgens de volgende ochtend grondig schoon met water. Vergeet niet hetzelfde te doen met de dop, het belangrijkste stuk om de reinigen maar ook diegene die je het meest vergeet.

kleankanteen-gourde-ecologiqutrakkspecialsite-running-trail-outdoor

En voor de flessen in inox?

Bij TraKKs verkopen we flessen in inox van het merk Klean Kanteen. Inox 18/8, ook wel roestvrij staal genoemd, is een legering van materialen die onze gezondheid respecteren. Het bevat geen BPA, PVC of ftalaten. Maar een fles in inox die niet wordt onderhouden, is een perfecte gastheer voor families van bacteriën

Afspoelen met warm of lauw water na elk gebruik en nadien aan de lucht laten drogen met de dop open kan voldoende zijn. Vergeet ook niet om de dop af te spoelen. Als u hier alert op bent, heeft u geen enkele moeite om uw roestvrijstalen fles schoon te houden.

Spoelen met warm of lauw water na elk gebruik en laten drogen met de dop open kan volstaan. Vergeet ook niet de dop af te spoelen. Als je hier oplet, zal je geen enkele moeite ondervinden om je inox fles proper te houden.

kleankanteen-gourde-ecologiqutrakkspecialsite-running-trail-outdoor

Vlekken en kalkaanslag reinigen

Aarzel niet om elke maand je fles iets grondiger te poetsen. Een beetje heet water en flessenborstel of spons kan voldoende zijn om eventuele vlekken te verwijderen, maar ook de kalkaanslag die in de bodem kan terechtkomen.

Het is ook aan te raden om de fles te vullen met een mengsel van water en azijn, om het te laten inwerken en nadien grondig te spoelen.

Vermijd de vaatwasser

Praktische en makkelijke oplossing voor diegenen die niet graag afwassen. Maar de vaatwasser is geen vriend van drinkflessen in inox, zeker als ze gekleurd zijn. Ten eerste is het afwasmiddel niet echt geschikt en het kan je kleur doen bleken, waarvoor je net deze fles had gekozen.