GOED KLEDEN MET HET 3-LAGENSYSTEEM
Deepl vertaling
GOED KLEDEN MET HET 3-LAGENSYSTEEM - SALOMON LEGT UIT
ALS JE EEN BUITENSPORT BEOEFENT, MOET JE JE KUNNEN BESCHERMEN TEGEN DE ELEMENTEN (REGEN, WIND, SNEEUW, KOU, ETC.) EN TEGELIJKERTIJD TRANSPIRATIE DOOR INSPANNING KUNNEN REGULEREN. HET 3-LAGENSYSTEEM IS HET BESTE ANTWOORD OP DEZE BEHOEFTEN, ZODAT JE DE JUISTE KLEDING KUNT KIEZEN VOOR HET WEER EN DE SPORT DIE JE BEOEFENT. HET IS DE SUPERPOSITIE VAN 3 LAGEN OM DROOG EN WARM TE BLIJVEN: EEN LAAG OM TRANSPIRATIE AF TE VOEREN, EEN LAAG OM WARMTE TE BIEDEN EN EEN LAAG OM TE BESCHERMEN TEGEN DE ELEMENTEN.
EEN EERSTE ADEMENDE LAAG OM TRANSPIRATIE AF TE VOEREN.
Wanneer we ons inspannen, stijgt onze lichaamstemperatuur. Een van de fysiologische mechanismen om oververhitting te voorkomen is transpiratie. Dankzij de verdamping van zweet via de huid wordt je lichaam afgekoeld. Bij contact met de omgevingslucht, die over het algemeen kouder is, condenseert deze waterdamp en verandert hij in water op het huidoppervlak.
Als je een nat T-shirt draagt, vooral als het gemaakt is van een absorberende stof zoals katoen, krijg je het koud zodra je stopt met sporten, omdat het water in contact blijft met je huid.
De uitdaging voor deze eerste laag in contact met de huid is om je transpiratie af te voeren naar buiten, zodat je droog blijft.
Om je transpiratie af te voeren als je aan het sporten bent, moet je het beroemde
EEN TWEEDE ISOLERENDE LAAG OM WARMTE VAST TE HOUDEN
De 2e laag, of tussenlaag, beschermt je tegen de kou en houdt zo de warmte vast die je lichaam produceert.
De isolerende kracht van het kledingstuk zit hem in het vermogen om lucht in de vezels op te sluiten. Hoe groter de hoeveelheid lucht, hoe meer je kleding je lichaamswarmte vasthoudt.
Pas je tweede laag kleding aan aan je behoefte aan warmte en je activiteit.
--- > Vraag advies aan een TraKKs verkoopadviseur <---.
- Hoge buitentemperatuur of aanhoudende activiteit: je kunt zonder tweede laag. Maar vergeet niet om een voldoende warme laag in je rugzak mee te nemen om de kou aan te kunnen als je stopt met sporten of als het weer verandert.
- Koele omstandigheden: een fleecejack is ideaal, omdat het warmte combineert met goede vochtafvoerende eigenschappen. Dunne donsjacks van synthetische materialen zijn ook interessant omdat ze warm en samendrukbaar zijn en gemakkelijk te wassen.
- Koud of ijskoud weer: je tweede laag moet maximale loft bieden, en donsjacks van natuurlijk materiaal blinken uit in extreme kou. Bovendien zijn ze licht en zeer samendrukbaar (handig als je ze in je rugzak moet stoppen). Aan de andere kant klonteren natte veren samen en verliezen ze hun isolerende eigenschappen. Vermijd ze bij vochtig weer of als je hevig zweet. Het wassen van een donsjack vereist ook een paar voorzorgsmaatregelen om de loft te behouden.
De uitdrukking "wie meer kan, kan minder" geldt niet voor 2e lagen! Als je een tussenlaag draagt die te veel isoleert, krijg je het te warm en ga je overvloedig zweten. Als je tweede laag kletsnat is, verliest hij zijn isolerend vermogen en al het opgehoopte vocht geeft je een kouder gevoel.
EEN WATERDICHTE EN WINDDICHTE 3E LAAG DIE JE BESCHERMT TEGEN DE ELEMENTEN
Om je tegen de elementen te beschermen, denken we meteen aan de beroemde Gore-Tex jas, maar er zijn ook andere merken waterdichte en ademende membranen. Om hun waterdichtheid te vergelijken, is er de Schmerber-meting, die overeenkomt met de hoogte van het water in millimeter voordat de druppels door de stof gaan.
Alle naden van een waterdicht kledingstuk zijn ook geseald.
Het ademend vermogen van een membraan wordt gemeten in g/m²/24h of RET Resistance Evaporative Transfer). Hoe beter het membraan ademt, hoe beter het presteert bij intensieve activiteiten.
Voor extra bescherming tegen de wind met behoud van een uitstekend ademend vermogen zijn er kledingstukken met Windstopper-membranen.
Waterafstotende kleding, ook wel softshells genoemd, is zeer flexibel en comfortabel om te dragen. Ze bieden ademend vermogen om transpiratie af te voeren tijdens het sporten. Als het slecht weer wordt, is de hydrofobe behandeling aan de buitenkant van de stof en soms een membraan voldoende om je te beschermen tegen lichte regen, buien of sneeuw.
ONTDEK ONZE SELECTIE IN ONZE ESHOP
PAS JE 3-LAGENSYSTEEM AAN HET WEER AAN
Het 3-lagensysteem voert transpiratie af en beschermt tegen de elementen. Het kan ook worden aangepast aan elke situatie. Tijdens een tocht kunnen de omstandigheden of uw behoeften veranderen (stoppen met trainen, slechter weer, hoogteverschil). Denk er dus aan om je lagen aan te passen aan deze variaties en anticipeer erop door mee te nemen wat je nodig hebt in je tas.
Geen tweede laag voor een trailrun bij zeer warm weer
Als het warm is, moet je alleen je transpiratie afvoeren. Het dragen van een eerste technische laag alleen is daarom de beste optie. Een 3e laag kan je beschermen tegen regen, maar vergeet de tweede laag voor warmte!
Wandelen in de bergen? Denk aan temperatuurschommelingen
Als je in de bergen gaat wandelen, moet je met verschillende situaties rekening houden:
- De lichte kou van een vroege ochtendstart: draag een dunne tweede laag.
- Inspanning bij zeer warm weer: typisch voor een zomerse beklimming, ondanks de hoogte. Draag alleen een ademende eerste laag.
- Een plotselinge afkoeling: als je de top bereikt, als je je niet meer inspant en het koeler wordt, moet je je tweede laag uit de zak halen, of het nu een fleece of een donsjack (veren of synthetisch) is.
- Als het gaat waaien of regenen op weg naar beneden, draag dan een softshell of waterdichte jas. Doe je tweede laag onder je jas als je het koud hebt.