Overslaan en naar de inhoud gaan
news

HOE TRAIL STOKKEN KIEZEN ?

Een hulpmiddel wanneer hellingen steiler en langer worden

Maar hoe kan je die het beste kiezen?

In Trail Running zijn er zoals in veel andere sporten verschillende visies.

Specifiek in de trail wereld zijn er ‘puristen’ en anderen. De ene visie is niet beter of slechter dan de andere, maar gewoon anders.

We praten vaak over de Europese en de Amerikaanse school, en die laatste is een grotere voorstander van minimalisme. Het is ongetwijfeld genuanceerder dan dat, maar het komt daar min of meer op neer. Deze visie geldt voor de volledige trail uitrusting en ook voor trail stokken. In de Verenigde Staten zal je dus niet veel lopers met trail stokken zien, in sommige wedstijden is het zelfs verboden.

Het is best dat je alle materiaal test voor je wedstrijd, om gewoon te worden aan het gebruik en ze op een goede manier te gebruiken, anders kunnen ze snel een last worden in plaats van een meerwaarde.

Je zou je hoofd breken over de juiste keuze, vandaar een aantal tips.

  • De lengte

De algemene regel die gegeven wordt door de meeste verkoopsadviseurs is de volgende: wanneer je de stok vasthoudt aan de handgreep dan breng je de elleboog naast je borst met de stok verticaal op de grond, hierbij moet de elleboog in een hoek van 90° blijven naast de borst.

Zit je tussen twee maten, dan zou ik adviseren om de langere versie te nemen voor trail running en de kortere voor Nordic Walking.

De meeste merken hebben maten tussen 100 en 135 cm, met een tussensprong van 5 cm. Er staan ook maat tabellen op het internet die een goede indicatie geven.

 

baton-trail-taille-choisir-trakks
  • Materiaal en gewicht

Er bestaan drie materialen: carbon, composiet en aluminium. In het hoogste gamma vind je stokken die voor 100% gemaakt zijn uit carbon, ultra licht zijn, sterk zijn en de schokken zeer goed absorberen. Ze kunnen ook gemaakt uit een composiet: een mix tussen carbon en glasvezel, waarvan de percentages variëren naargelang de prijs.

Tenslotte bestaan er ook stokken die volledig gemaakt zijn uit aluminium, deze zijn een beetje sterker maar ook zwaarder. Maar er is op dat vlak veel vooruitgang geboekt met aluminium 7005, die stokken leveren in aluminium die licht en betrouwbaar zijn.

 

batons-trail-choisir-conseil-trakks-specilaiste-trail-outdoor

 

  • Het handvat

Over het algemeen bestaan er twee soorten handvaten. Handvaten in schuim, die zijn zeer comfortabel, licht en absorberen zeer goed de schokken. Anderzijds heb je er ook in kurk, die zeer comfortabel en duurzaam zijn en het zweet afvoeren.

Het comfort wordt eerder bepaald door de vorm van het handvat en de ergonomie. Ik onderscheid hier twee families: de neutrale en de meer voorgevormde.

Neutrale handvaten bieden grip zonder een gevoel van grip geven, dit kan nuttig zijn in gevaarlijke situaties waarbij je door de vermoeidheid en snelheid van beweging controle moet krijgen. De meer voorgevormde handvaten bieden meer ondersteuning en comfort, wat aangenaam kan zijn.

 

trail-baton-choisir-trakks-specilaiste-trail-outdoor-running
  • Riemen of handschoenen

De meeste riemen zijn aanpasbaar en zijn gemaakt om een goede grip te geven rond het handvat. Over het algemeen zijn ze gemaakt uit een materiaal die zweet afvoert en die toelaat om je hand bovenaan het handvat te plaatsen maar ook onderaan bij steilere beklimmingen.

Daarnaast heb je ook een systeem met handschoenen, wat zeer eenvoudig en veilig is. Je klikt je handschoenen vast op de stok, je wint aan tijd en aan comfort. Het enige nadeel is het beperkt gebruik met handschoenen bij koud weer en de beperking van de positie waarop je je hand kan houden. Opnieuw twee systemen met voordelen en nadelen. Het belangrijkste is dat je je het systeem eigen maakt.

 

  • Opvouwbaar of niet

De meeste trail stokken maken gebruik van een Z-systeem, waardoor ze met één klik opvouwbaar zijn in drie delen en ze dus makkelijk kan opbergen op je rugzak of op een riem. Sommige modellen kan je ook aanpassen in de hoogte, zodat je de lengte kan aanpassen aan klimmen of dalen en dit geeft ook de mogelijkheid om de stokken te delen met iemand van een andere lengte. De meeste trail stokken zijn zeer polyvalent en kunnen voor alle types terrein en alle afstanden gebruikt worden. Je hebt ook zeer lichte en dynamische stokken uit één stuk, die je dus niet kan opvouwen en die eerder gericht zijn op het gebruik tijdens “vertical races”.

 

trakks-batons-trail-running-specialiste
  • De tip

De tip van een trail stok is een zeer belangrijk element, want het is het contactpunt met de grond. Ze moeten precies zijn, resistent en moeten grip geven. De meerderheid van de fabrikanten voorzien een tip in wolfraam carbide en optioneel een tip in rubber.

Met deze tips hoop ik dat het al wat duidelijker wordt om de trailstok te kiezen die het beste bij je past. Vergeet niet om ze vroeg genoeg te kopen voor je trail, zodat je voldoende tijd hebt om ze te testen.

 

baton-trail-pointe-trakks-specialsite-trail-belgique

Met deze tips hoop ik dat het al wat duidelijker wordt om de trailstok te kiezen die het beste bij je past. Vergeet niet om ze vroeg genoeg te kopen voor je trail, zodat je voldoende tijd hebt om ze te testen.

Een laatste punt is de prijs. Bij trail stokken is er een directe verhouding tussen de prijs en de kwaliteit, zeker op het gebied van lichtheid en comfort.

Je kan altijd advies vragen in onze winkels maar ook naar de ervaring vragen van andere trail lopers.

Tot op de trails, met of zonder stokken!

Alexandre.

Store Manager TraKKs Etterbeek.

Ontdek hier onze selectie trail stokken

leki-trakks