Overslaan en naar de inhoud gaan

Iconisch model van Asics, de Noosa Tri heeft altijd een publiek van hardlopers aangetrokken die houden van lichtheid en dynamisme. Een favoriet van triatleten vanwege het ultra-ademende bovenwerk en de pasvorm die specifiek gericht is op deze discipline, de Noosa Tri voldoet aan alle verwachtingen om ervaren lopers te verleiden.

Tot nu toe speelde Asics, afgezien van kleine technische wijzigingen, op safe door slechts een klein beetje de schoen aan te passen. Dit om te voldoen aan de eisen van een kritisch publiek.

In een tijd waarin technologie bij het ontwerp van zolen een steeds grotere rol speelt, was het ook tijd om deze schoen performanter te maken. Asics integreert daarom zijn “Guidesole”- technologie (al aanwezig bij andere modellen) in de nieuwe Noosa Tri 13. Met als doel de belasting op je benen te verminderen dankzij de kromming van de zool. Je zal makkelijker lopen omdat de bewegingen van de enkel worden verminderd. Je wint aan comfort en je hebt een vloeiendere beweging waardoor je de vermoeidheid van je onderste ledematen tijdens de inspanning kan beperken.

Naast de vorm van de zool, biedt de “Flytefoam” veel demping voor langere inspanningen zonder dat de schoen te zwaar aanvoelt.

noosatri-asics-trakks

Persoonlijk was ik altijd fan van de vorige versies, en ik heb toch een aantal bedenkingen tegenover die radicale verandering. Ik was aangenaam verrast door een zool die een ander gevoel geeft. Deze gebogen en extreem stijve zool is vrij uniek, maar ook aangenaam omdat die comfort biedt tijdens het bewegen. De voet moet minder werken, het voelt compleet anders aan dan mijn andere schoenen, maar het is niet minder comfortabel, integendeel.

Gezien dit een schoen is met veel demping heb ik deze voornamelijk getest tijdens mijn lange trainingen. Je loopt makkelijker dankzij de Guidesole die een makkelijke transitie en afzet biedt naar de voorvoet, onafhankelijk van je snelheid. Ook de stabiliteit op langere afstanden, waardeer ik.

Je verliest wel een deel je grondgevoel. Dit is dan ook één van de minpunten van deze Noosa Tri. Verder is de zool ook zeer glad en daarom enkel geschikt voor op de weg. In een tijd waarin hardlopers op zoek zijn naar “mixed” schoenen en polyvalente schoenen voor elk type terrein, kan dit een belemmering zijn om voor deze schoen te kiezen.

Globaal gezien een mooie evolutie die dit model van Asics onderging. De Noosa Tri 13 zal de liefhebbers misschien teleurstellen gezien ze niet hetzelfde gevoel zullen vinden. Maar die schoen is nu voor een grotere doelgroep. De schoen is minder veeleisend, stabieler en veel comfortabeler dan de vorige versies. Het zal daarom aantrekkelijk zijn voor lopers die op zoek zijn naar een model om wedstrijden te lopen, die hun loopstijl en afzet ondersteunt en optimaliseert.

Toegankelijker voor een groot publiek, maar minder een echte “race schoen”, toch herwint deze schoen zijn populariteit in triatlon en loopwedstrijden.

Positieve punten :

  • Stabiliteit
  • Comfort
  • Lichtheid

Negatieve punten :

  • Rigiditeit
  • Gladde zool
asics-noosa-tri-trakks

 

eShop