Overslaan en naar de inhoud gaan

Dit model kan naast de Zephyr geplaatst worden in het segment performante weg schoen.

Alex, medewerker van onze winkel in Etterbeek heeft ze voor jou getest.

topo-minimalisme-trakks-specialiste-running-course-à-pied

Alexander testte al verschillende andere schoenen van Topo Athletic (St-3, Terraventure, MT-3, Ultraventure), en was dan ook nieuwsgierig en enthousiast om met deze schoen te lopen.

Het concept : 

 • Altijd een brede toe-box om de voet voldoende ruimte te geven in de schoen
 • Gebruik van ZIP FOAM, een dempingsmateriaal met veel energie teruggave en dus prestatie winst
 • Een flexibele en ergonomische pasvorm uit één stuk
 • Alles voor een minimaal gewicht

"Kortom, alles om me zin te geven om verder te lopen".

Bij het openen van de doos was ik al verrast door de kleur, FLASH!

topo-minimalisme-trakks-specialiste-running-course-à-pied

Deze kleur combinatie, wit met fluo geel van de zool vind ik zeer geslaagd. Het spreekt me aan en is veelbelovend. Toegegeven wit wordt snel vuil maar ik ben absoluut fan van deze kleur, je ziet de kilometers in de kleur van je schoen.

Het materiaal van het bovenwerk is ongelooflijk, zacht om aan te raken maar biedt tegelijkertijd ook meer stevigheid aan de zijkant, wat direct zin geeft om de schoen aan te trekken.

En effectief, de eerste keer dat ik de schoen aantrek, voelt het als een zeer comfortabele schoen. De aansluiting aan de enkel is ook zeer goed gedaan. Ook de uitsparing van de mesh aan de tong werkt zeer goed. Twee kleine lussen op de tong worden gecentreerd door de veters, dit is slim en effectief.

Bij Topo heb je altijd veel ruimte aan de voervoet, en ook bij deze schoen is dit merkbaar.

Bij de meeste schoenen heb je schuimrubber aan de binnenkant van de schoen om de hiel en de enkel vast te klemmen, maar bij deze schoen zit dit aan de buitenkant.

Bij mij werkt deze hielcup perfect.

topo-minimalisme-trakks-specialiste-running-course-à-pied

Deze schoen is een lichtgewicht (224g in 9 US), niet de lichtste in de categorie maar toch zeer licht. Je hebt ook het gevoel van lichtheid aan de voet en dat is het belangrijkste.

Genoeg gepraat, tijd om te gaan lopen!

Het was wat zoeken om mijn veters juist te krijgen. In deze schoen heb je zodanig veel ruimte dat je het gevoel krijgt om de schoen te verliezen. Zoals bij de ZEPHYR, met een brede toebox en een rigide zool, heb ik veel plaats. Maar de rigiditeit van de zool en de ruimte aan de voorvoet zorgt ervoor dat ik teveel schuif en hierdoor blaren krijg.

Eénmaal ik de veters en de spanning op de veters goed heb gekregen kon ik van de eerste loopjes met deze schoen genieten. De Zip Foam doet haar werk goed. In vergelijking met haar concurrenten kiezen ze hier voor een dynamische foam met enige hardheid tegenover de extreem zachte dempingsmaterialen van de grote Amerikaanse concurrent.

Persoonlijk ben ik eerder voorstander van een materiaal die iets meer stevigheid en stabiliteit biedt.

De drop van 5 mm is merkbaar en beïnvloedt onze loopstijl, hoewel het onvermijdelijk is dat zeker bij lange inspanningen je hiel de grond hard raakt.

 

topo-minimalisme-trakks-specialiste-running-course-à-pied

Op de grip heb ik niets aan te merken, dit is vergelijkbaar met andere wegschoenen van dit merk: eenvoudig, efficiënt en duurzaam.

Dit is een zeer geschikte schoen om wedstrijden mee te lopen of trainingen op tempo. Een schoen die ikzelf zou verkiezen voor een halve marathon en trainingen op tempo.

Kortom, deze Cyclone is een mooie combinatie van comfort en hardheid, een onberispelijk en innovatief comfort van een specifieke pasvorm en de hardheid van de Zipfoam zool die op het gebied van dynamiek duivels effectief is. Niet geschikt voor smalle voeten, maar voor anderen probeer het uit, het is echt de moeite waard

topo athletic-cyclone

Kenmerken :

 • 28mn (hiel)
 • 23mn (voorvoet)
 • > > 5mn DROP
 • Gewicht 224g (9US)
 • Prijs : 159,95 
topo-minimalisme-trakks-specialiste-running-course-à-pied

De pluspunten :

 • ZIP FOAM met een ongelooflijke energie return
 • Een innovatief en zeer comfortabel bovenwerk
 • Een geslaagd design voor Topo Athletic

De minpunten :

 • Misschien te veel ruimte in de toebox?
eShop