Overslaan en naar de inhoud gaan
news

De gekte van lange afstanden

Bereid je goed voor op je kalender van 2019

Meer en meer lopers richten zich (te) snel tot lange afstanden.

Hoe weten we of we niet te snel met dergelijke uitdagingen beginnen?

Welke training moeten we volgen?

Een poging om te antwoorden.

« Als je wil lopen, lopen dan een kilometer, wil je je leven veranderen, loop een marathon »

Deze zin van Emil Zatopek is bekend bij veel hardlopers en verschijnt in veel groepen op sociale media die zich toeleggen op lopen. Maar in de tijd van de Tsjecho-Slovaakse atleet was 42,195 km nog de ultieme uitdaging.

In een maatschappij waar alles sneller gaat, waar je permanent en vooral beter dan de buurman aan de top moet staan, wil iedereen zijn grenzen verleggen. De ultra-trail, de ultieme prestatie van vandaag, riskeert voor nieuwe lopers de tussenstap te zijn naar nog meer op middellange termijn.

Alleen is het niet alleen Kylian Jornet of François D’Haene die dit willen en vooral niet iedereen evolueert in hetzelfde tempo. Dus moeten we kiezen voor een “geduldige” progressie in de sportieve evolutie of direct te gaan voor je verlangen?

We stelden onze vraag aan Isabelle Dumont, sportcoach en coach op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

Evenwicht is de sleutel

« Er is geen lift naar succes, er zijn alleen trappen » zegt ze . “Je moet stap voor stap gaan, niet te snel willen gaan. Overtraining kan onplezierige fysieke gevolgen hebben, zoals blessures en kan ook leiden tot “burn-out”, wat bestaat uit de uitputting van fysieke, emotionele en mentale krachten door fysieke en mentale beperkingen te willen overwinnen.” Vervolgt onze gesprekspartner.

Elke persoon is anders. We beginnen niet allemaal op dezelfde leeftijd en onze fysieke en mentale capaciteiten zijn anders. Om je doel te bereiken moet je kilometers doen, je moet hard trainen maar ook “een goede balans vinden tussen training en herstel”, legt onze coach uit.

« Niet iedereen bezit dezelfde fysieke, emotionele en mentale weerstand aan stress en druk. Als je je snel verbrandt, kan de druk te groot worden en moeilijk te beheren zijn met het risico om houvast te verliezen” , vervolgt Isabelle Dumont.

Leren om naar je lichaam te luisteren

De atleet moet leren om een stap terug te doen en te leren luisteren naar de waarschuwingssignalen die zijn lichaam en zijn geest hem sturen om een ‘burn-out’ te voorkomen. De société Française de Médecine du Sport (SFMS) heeft ook een vragenlijst opgesteld om overtraining in drie delen te detecteren, om zo atleten te helpen om het probleem te identificeren.

« We moeten ook rekening houden met periodes van stress in het dagelijks leven buiten de sport en die de energie van de sporter kunnen beïnvloeden”, zegt coach Isabelle Dumont. “ Jezelf beter te leren kennen, je sport, wedstrijd(en), emoties, energie…al het geleerde te beheren zijn sleutels om zichzelf te ontdekken die de atleet naar een beter zelfmanagement zullen leiden , besluit ze.

Iedereen op zijn ritme, iedereen zijn zorgen

Sommige amateurs spiegelen zich aan het voorbeeld van elites, en volgen dan ook hun trainingen. De gegevens gepubliceerd door François D’Haene en Jim Walmsley in de week voor de UTMB waren radicaal anders. Waar de Fransman zijn kilometers had beperkt, had de Amerikaan de kilometers opgestapeld, waarschijnlijk om zichzelf gerust te stellen voor de schok van de titanen. Zijn falen gecombineerd met de demonstratie van de grote François toont aan dat wanneer men klaar is voor een grote doelstelling, niet te veel doen en je sterke en zwakke punten kennen, een gevaarlijke oefening is die uniek is voor ieder van ons.

Het is niet verboden om snel naar een ultra-trail te gaan, als de zin daar is, maar je moet zelf de rekening maken, jezelf leren kennen en een persoonlijke en sportief evenwicht zoeken die uniek is voor ieder van ons.

F.Chl.

F.Chl.