Overslaan en naar de inhoud gaan
news

De winter – de drie essentiële lagen die volstaan

De sleutel tot kledij in de winter is het dragen van 3 lagen.

Ze laten toe om het zweet af te voeren, terwijl je de lichaamstemperatuur op peil houdt.

Hier verbieden we katoen, ons comfortabel sweatshirt en dikke jassen die het ademend vermogen remmen.

Lopen in de winter versterkt ons immuun systeem, de koude vergroot het energieverbruik en versnelt de hartslag. Als je het principe van de 3 lagen respecteert zal geen enkele centimeter huid niet bedekt zijn en loop je efficiënt in de winter.

Onderschat de koude niet en vergeet zeker niet om jouw voeten en handen te bedekken.

Bij koud weer verlies je veel warmte via jouw hoofd. Het is dus zeer belangrijk om het hoofd te bedekken met een muts in fleece of merino tijdens je winterse uitstappen. Indien het hoofd niet beschermt is zal je koud krijgen over heel jouw lichaam.

Draag een lange loopbroek die gevoerd is om warmer te hebben. Koude op de benen zal je niet speciaal afkoelen, maar een loopbroek beperkt het risico op blessures en musculaire schade bij koud weer.

– Het principe van de 3 lagen -

Laag N°1 : thermische laag

Deze laag bevindt zich het dichtst bij het lichaam, geeft het lichaam warmte en houdt het droog. Thermische onderkleding wordt rechtstreeks op de huid gedragen, hierdoor kan er lucht passeren en wordt de lichaamstemperatuur geregeld.

Laag N°2 : isolerende laag

Dit kledingsstuk is essentieel bij koud weer. De lucht moet kunnen circuleren om de warmte te behouden en het zweet af te voeren. Het gaat vaak om kledij met lange mouwen, dikker dan een simpele T-shirt en technisch. Dergelijke shirts worden gemaakt uit textiel die bestudeerd werd op de technische eigenschappen om een maximum aan warmte en ademend vermogen te bieden. Kies voor innoverende materialen of voor merino wol.

Laag N°3 : waterdichte (afstotende) of windafstotende laag

Trotseer het weer dankzij hyper technische jassen zoals Gore-tex.

Investeer in een kwaliteitsproduct die een antwoord biedt op de eisen van de winter. Investeer je in duurzame producten, dan beleef je er jaren plezier aan.

Loop in het donker in alle veiligheid

Er bestaan op de markt een groot gamma aan merken en modellen. Om de lamp te kopen die het best voldoet aan jouw noden vraag je best het advies aan jouw loopspecialist. Hij zal je leiden naar de lamp die u het best past in termen van gewicht, lichtsterkte en autonomie.

Volg je deze aanbevelingen, kan de koude, vorst of donker je niet meer tegen houden

Een goede uitrusting is de basis om progressie te maken en jezelf te motiveren.

Kijk rond en je zal zien dat de meeste lopers die je passeert over het algemeen goed uitgerust zijn en dit is geen toeval.