Overslaan en naar de inhoud gaan
news

ENKELE PRAKTISCHE TIPS OM BUITEN TE GAAN LOPEN TIJDENS DE WINTERMAANDEN

Hier zijn enkele praktische tips om aan de slag te gaan dit seizoen.


Zorg dat je gezien wordt en ziet waar je loopt

Of je nu gaat lopen in de vroege ochtend of na je werkdag, de duisternis zal zonder twijfel aanwezig zijn vanaf de maand november. Hoewel onze steden goed verlicht zijn, is dit niet steeds het geval op het platteland en al zeker niet in het bos.

Voor deze plaatsen, is een licht op het hoofd geen overbodige luxe. Het bereik van lichtgewicht lampen is erg groot en kunnen zowel op het hoofd als op de borst gedragen worden door middel van borstharnas. U kunt de intensiteit van de verlichting makkelijk aanpassen of het past zich automatisch aan de duisternis van uw omgeving aan zonder dat u erover hoeft na te denken.

Het opladen kan in vele gevallen via een USB aansluiting, alsook met batterijen. TraKKs biedt je een uitgebreid assortiment aan van Petzl, Black Diamond en Ledlenser.

wowow-visibilte-courir-noir-trakks-specialiste-runniung-trail-outdoor

Reflecterende kledij en accessoires

Om zichtbaar te zijn in het donker, is het ook belangrijk om kleding met reflecterende elementen of accessoires zoals riemen die kunnen aangebracht worden op je outfit. Handig wanneer je niet wilt veranderen van loopkledij of geen extra kledinguitgaven wilt maken.

Bescherm je hoofd en handen

Met betrekking tot de koude en vochtigheid, denk er eerst en vooral aan om je ledematen te beschermen, vooral je hoofd en handen. Deze zijn zeer gevoelig voor koude en trainen met het gevoel dat je gaat bevriezen is allerminst aangenaam. Een goed paar handschoenen lost dit probleem zomaar op.

Ongeveer 30% van je lichaamswarmte verlies je via je hoofd. Je kan een hoofdband dragen als “windstopper” of een pet, eventueel aangevuld met een extra buff rond je hoofd. In eerste instantie lijken dergelijke accessoires eerder rommelig op je hoofd, maar wees er maar zeker van dat je er in sommige omstandigheden geen spijt van zal hebben.

De drie-lagen techniek

Voilà, dit omvat eigenlijk de essentie om geen extra lichaamswarmte te verliezen. Maar de rest van je lichaam moet natuurlijk centraal staan. De beste uitrusting om in koude te lopen bestaat uit de techiek van drie lagen.

Met deze drie lagen, beschikt ons lichaam over twee “tussenlagen” om de koude lucht te isoleren. Deze “buffer”-zones bevatten lucht die, door uw inspanningen, uw lichaam verwarmd. Je kan dit vergelijken met een raam waar de lucht als isolatie fungeert. Drievoudige beglazing isoleert beter dan dubbele.

Voor een eerste laag is het belangrijk om een technisch kledingstuk te dragen die de warmte dichter bij het lichaam houdt. TraKKs biedt verschillende modellen aan waarvan het weefsel en de vezels geschikt zijn voor verschillende temperaturen.

De keuze voor een tweede laag is echter complexer. Afhankelijk van je zin, kan een eenvoudig ademend T-shirt voldoende zijn. Anderen hebben een laag nodig die met fleece bekleed is voor een beter thermisch effect.

De derde laag maakt het mogelijk om tegen de externe elementen te vechten. Een waterdichte jas beschermt je niet alleen tegen vocht, maar ook tegen wind.

courir-hiver-conseils-trakks-specialiste-running-trail-outdoor

Ken uzelf goed en anticipeer op veranderingen in het weer

Om in de winter te lopen, moet u het weer goed in de gaten houden en eventuele veranderingen inplannen. Het is ook belangrijk om je lichaam en zijn reacties op de kou te kennen. Dat is de waar wij als “running specialist” u kunnen helpen. Met de juiste informatie over uw profiel en de omgeving waarin u zal lopen, kan uw “running specialst” helpen de techniek van 3 lagen toe te passen en je de gepaste kleding voorstellen, die u op deze manier in staat stelt om noch te warm noch te koud te hebben. Op die manier geniet van je je loopsessie, zelfs in slechte weersomstandigheden

De juiste grip voor de juiste omstandigheden

Tenslotte nog het belangrijkste namelijk de voeten waar je het beste kiest voor een paar Merino wollen sokken. Deze modellen helpen je voeten warm en droog te houden. De juiste schoenen zullen uiteraard afhangen van uw omgeving.

Voor de weg, zelfs bij natte omstandigheden, verander je je gewoonten niet. Kies voor een paar schoenen met een lichte grip als de sneeuw zijn intrede maakt op verstedelijkte wegen. Ga je van de betonpaden af, dan is het beter om een ​​paar met uitstekende grip te dragen. Uw “running specialist” zal u begeleiden naar het paar dat het beste bij uw stijl en uw omgeving past. Vergeet niet dat elke loper uniek is en uw specialist kan inspelen op deze kleine verschillen.