Overslaan en naar de inhoud gaan
news

LOOPSTERS – DRAAG ZORG VOOR JE BORSTEN

Oktober, een maand om het bewustzijn van borstkanker te vergroten

Elk jaar en over de hele wereld, is de maand oktober de maand waarin meer aandacht is voor de bewustwording van borstkanker, om meer aandacht te vestigen op de ziekte, het bewustzijn te bevorderen en meer steun gevraagd wordt voor vroege opsporing, behandeling en palliatieve zorg voor de ziekte.

 

LOOPSTERS – DRAAG ZORG VOOR JE BORSTEN

In haar artikel maakt Amélie Pelletier (medisch journalist) ons bewust van het belang van het dragen van een goede en echte sportbeha.

"Hardlopen zonder beha is niet alleen ongemakkelijk, het kan ook leiden tot pathologieën.

Borsten spelen een belangrijke rol bij het tonen van vrouwelijkheid. Vanaf de puberteit volgen jonge dames van nabij de ontwikkeling van hun borsten tot aan de menopauze, waar hun vormen en volume evolueren. En daarin speelt de borst een grote rol met een sterke symbolische en emotionele waarde".

Borstkwetsuren tijdens hardlopen

Waarom zouden borsten aandacht moeten krijgen bij hardlopen? Simpelweg omdat tijdens het hardlopen je borst complexe bewegingen maakt die kwetsuren en pijn kunnen veroorzaken. We moeten er ons van bewust zijn dat hardlopen anders is als wandelen, waar er een constant contact van het lichaam met de grond is.

Welnu, een borst van 400 gram zal, tijdens een sprong van 1m, bijna één kilo wegen! Vandaar de noodzaak van een goede ondersteuning.

anita-soutien-gorge-sport

Hoe de juiste ondersteuning kiezen - TraKKs & Anita tips

  • Doel het beperken van de bewegingen van de borsten

Vergeet de steun van de beha die je dagelijks draagt. Deze biedt alleen ondersteuning aan de onderkant (frames). Daar waar in het type “rebound” sporten, waar hardlopen er één van is, de borsten van onder naar boven en van links naar rechts bewegen.

"Wanneer de borsten bepaalde bewegingen maken, kunnen de gewone beha-frames de borst beschadigen en weefselschade veroorzaken," waarschuwt Dr. Corinne Montaru-Rozain, huisarts, osteopaat en sportarts. "Zelfs als we jong zijn en de huid nog steeds elastisch is, kan dit bewegingsbereik ook de borstvezels breken, vooral wanneer we hardlopen"

  • Een comfortabele beha, zelfs tijdens lichte “gym” activiteiten

Traditionele ondersteuning, katoen of kant, zal alleen maar meer de huid irriteren en schimmelinfecties (bij grotere borsten) veroorzaken als het materiaal niet snel genoeg droogt of niet ademend is.

Het is ook beter om brede of gekruiste beugels over de rug te hebben, omdat deze niet kunnen glijden of van de schouder afschuiven.

Anita - het referentiemerk in sportbeha's - geeft je advies.

4 tips voor een perfecte pasvorm

1- Achterkant van de bh

Zorg ervoor dat het rugpand goed aansluit en recht is in het midden. Als de achterkant omhoog glijdt, is de bh te wijd (te veel speling tussen je rug en de steun) en/of moeten de bandjes worden aangepast.

2- De cups

Plaats je borsten op de juiste manier in de cup en zorg ervoor dat ze symmetrisch zijn. Het borstweefsel moet volledig omgeven zijn door de beha, maar er mogen geen plooien in zitten.

Als je borsten aan de bovenkant of zijkanten uitsteken, is de cupmaat te klein.

3- Elastieken

De elastieken moeten plat tegen je lichaam liggen. Ze mogen niet tegen de onderkant of zijkant van de buste drukken. Als ze dat wel doen, kies dan een grotere cupmaat.

4- De bandjes

Ze mogen niet afglijden of vlekken achterlaten op je schouders. De bandjes zijn volledig verstelbaar en bieden een persoonlijke pasvorm. Als je het gevoel hebt dat alle steun van de bandjes komt, heb je misschien een kleinere omtrekmaat nodig.

 

Ontdek Anita modellen