Overslaan en naar de inhoud gaan
news

Regenjas - Hoe kies je een loopvest?

HET MERK SALOMON BEGELEIDT U

Houden regen, sneeuw en wind je niet tegen om te gaan hardlopen? Zodra de temperatuur daalt of het weer verslechtert, heb je een loopvest nodig om droog te blijven en je te beschermen tegen de kou.

HIER ZIJN ONZE TIPS OM ER EEN TE KIEZEN.

DENK AAN DE EIGENSCHAPPEN VAN EEN HARDLOOPJACK.

De belangrijkste rol van een loopvest, zoals elke derde laag, is u te beschermen tegen de elementen en tegelijkertijd ademend te blijven.

courir-pluie-veste-impermeable-transpiration

Er zijn 3 niveaus van bescherming op een hardloopjack:

 

 • Bescherming tegen de wind: de wind versterkt het gevoel van kou, vooral als je zweet. Dit is het beroemde Windchill effect. Een winddicht hardloopjack beschermt u tegen de koude lucht en zorgt dus indirect voor warmte.
 • Waterafstotend: een waterafstotende behandeling voorkomt dat water het kledingstuk binnendringt bij een lichte regenbui of een kleine sneeuwbui.
 • Waterdichtheid: dankzij een membraan van het type "Gore-Tex" wordt de bescherming tegen regen versterkt. Waterdichte loopvesten zijn duurder, maar bieden de beste bescherming bij slecht weer. De waterdichtheid van een membraan wordt gemeten in Schmerber en wordt als waterdicht beschouwd vanaf 10.000 Schmerber.
courir-pluie-veste-impermeable-transpiration

De Schmerber is de meeteenheid voor waterdichtheid. 1 Schmerber = 1 waterkolom van 1 mm. Een kledingstuk met een waarde van 10.000 Schmerber, d.w.z. 10.000 mm, is bestand tegen 10 m water.

 • Ademend vermogen: Het ademend vermogen van een hardloopjack is het vermogen om zweet af te voeren. Dit criterium is doorslaggevend om droog te blijven tijdens fysieke inspanningen. Als een jas namelijk niet ademend is, blijft de waterdamp die uw lichaam tijdens het sporten produceert, binnen de kleding en condenseert. Je zou dus van binnenuit nat zijn! Het ademend vermogen van een membraan wordt gemeten in MVTR (Water Vapour Transmission Rate). Een membraan wordt geacht voldoende ademend te zijn voor hardlopen bij 10.000 MVTR.

De MVTR (Moisture Vapour Permeability) of Moisture Vapour Transmission (MVT) meting berekent de hoeveelheid water (in de vorm van damp) die de stof in 24 uur doorlaat. Hoe hoger de graad, hoe beter de ademhaling. MVTR wordt uitgedrukt in gr /m2 / 24 h

AFWERKINGEN EN ACCESSOIRES VOOR UW JAS KIEZEN

Er moet ook rekening worden gehouden met verschillende afwerkingen en accessoires om er zeker van te zijn dat u een kwaliteitsjasje kiest::

 

 • Waterdichte naden met aan de binnenkant gelijmde stroken voor waterdichte jassen
 • Waterdichte ritsen of ritsen met een klep zijn ook essentieel voor waterdichte jassen-Een ergonomische capuchon, bij voorkeur met een klein geïntegreerd vizier om te voorkomen dat het water rechtstreeks op het gezicht loopt-Een trekkoord onderaan de jas om de ventilatie te regelen
 • Zakken aangepast aan uw gebruiksgewoonten (voor telefoon, bankpas of sleutels bijvoorbeeld)
 • Reflecterende strips om beter te zien als u 's nachts hardloopt

Kies ten slotte geen te strak jack, zodat je het over je kleding en zelfs je rugzak kunt aantrekken als je die gebruikt..

KIES UW JAS IN FUNCTIE VAN DE WEERSOMSTANDIGHEDEN:

---> Ik loop meestal bij droog weer, maar de wind maakt me koud.

Kies een winddicht jack dat doeltreffende bescherming biedt wanneer u bij koel of koud weer actief bent.

Zonder membraan zijn winddichte jassen zeer goed ademend en laten dus transpiratievocht afvloeien tijdens het sporten.

Ze zijn dun en samendrukbaar en kunnen het hele jaar door worden gebruikt. Om mee te nemen in je rugzak om een koudegolf te voorkomen als je aan het trailrunnen bent, kun je dit jack ook direct over je technische t-shirt dragen zodra de eerste koudegevoelens opkomen.

Zonder waterdicht membraan en met een waterafstotende behandeling die volstaat voor lichte regen of mist, zijn deze jassen verkrijgbaar tegen zeer toegankelijke prijzen. Dit is dus de eerste aankoop waar je aan moet denken als je het hele jaar door wilt hardlopen.

---> Ik loop zelfs in lichte regen of een beetje sneeuw.

Maak je hardloopoutfit compleet met een waterdicht jack. Dit type loopvest heeft een behandeling die voorkomt dat regendruppels het kledingstuk binnendringen. Het water parelt dan op de buitenste stof en loopt weg zonder dat u nat wordt.

Zonder waterdicht membraan is een waterafstotend jack goed ademend om transpiratie van de inspanning af te voeren en biedt het voldoende bescherming bij een regenbui of lichte regen voor uitstapjes van minder dan een uur.

U kunt dit type jas direct over uw eerste laag dragen.

---> Ik ben niet bang voor lange of dagelijkse ritten in de regen.

Investeer in een waterdicht hardloopjack van goede kwaliteit. Het zal een waardevolle bondgenoot zijn voor uw meest epische uitstapjes.

Een waterdicht jack betekent een membraan (zoals Gore-Tex of Pertex). Naast een waterafstotende behandeling is de rol van een membraan om te voorkomen dat er water door het kledingstuk stroomt, met behoud van een optimaal ademend vermogen.

--- Ontdek onze loopvesten voor VROUWEN | voor HEREN

De kwaliteit en de prijs van een waterdicht jack hangen dus sterk af van de prestaties van het membraan. U kunt een membraan beoordelen door zijn waterdichtheid (Schmerber) en ademend vermogen (MVTR) te raadplegen. Ter herinnering: een membraan wordt als waterdicht beschouwd bij 10.000 Schmerber en als voldoende ademend bij 10.000 MVTR (Water Vapour Transmission Rate). Hoe hoger deze twee metingen zijn, hoe beter het membraan presteert. Waterdichte jassen op instapniveau zijn meestal uitgerust met zogenaamde 10k-10k membranen. De volgende stap is het opvoeren van het gamma met jassen van 20k-20k, die het meest gebruikelijk zijn voor gewone sporters, en dan 30k-30k voor de top van het gamma.

courir-pluie-veste-impermeable-transpiration

OM SAMEN TE VATTEN, KIES BIJ HET DRAAIEN :

 

 • Een winddichte jas. Een essentieel onderdeel van je uitrusting.
 • Een waterafstotende jas voor uitstapjes van minder dan een uur.
 • Een waterdichte en ademende jas met een membraan voor lange tochten in de regen of sneeuw.

 

"Er bestaat niet zoiets als slecht weer, alleen slechte kleren!"

Dankzij ons advies en uitgerust met het juiste hardloopjack zal het weer niet langer een excuus zijn om uw uitstapje uit te stellen...