Overslaan en naar de inhoud gaan

AFTERSHOKZ maakt gebruik van beengeleidingstechnologie die al 15 jaar bestaat en zichzelf niet meer hoeft te bewijzen. De producten van dit merk evolueren steeds verder op het gebied van kwaliteit, ergonomie en design.

aeropex-conduction-osseuse-ecouteur-trakks-specialiste-running

Hoe werkt dit nu concreet?

Het oor bestaat uit drie delen: het buiten oor, het midden oor (waarvan het trommelvlies) en het binnen oor (het slakkenhuis). Bij een normale hoofdtelefoon of oortjes komt het geluid binnen via het buiten oor, doorkruist het midden oor waar de geluidsgolven worden opgevangen door het trommelvlies, om te eindigen in het binnenoor die een zenuwimpuls verzenden en waardoor je zo geluid kan horen.

Bij beengeleiding is de transmissie veel directer. De geluidsgolf wordt direct naar het binnenoor geleid via de schedel, meestal ter hoogte van de slaap. De geluidsgolven gaan via het bot direct naar het klokkenhuis (het binnen oor) waar ze worden omgezet in zenuw signalen. En voilà je hebt meteen geluid!

Dit laat toe om naar muziek te luisteren zonder de oren af te sluiten. Met als voordeel dat je nog steeds omgevingsgeluiden kan waarnemen tijdens het sporten, je kan ook ongestoord naar muziek luisteren tijdens het werken zonder iemand te storen en zonder volledig afgesloten te zijn….

Het nadeel is dat je nog steeds de omgeving hoort, als je je echt volledig wilt losmaken van wat er rond jou gebeurd. Je zou dit eventueel kunnen combineren met oordopjes, maar daarvoor is de AEROPEX niet gemaakt.

De eerste versies van de AFTERSHOKZ TITANIUM hadden me al overtuigd, maar ik had nog een aantal bemerkingen over de ergonomie en de afwerking. Daarna kwam er de AIR en deze was al een enorme evolutie op het gebied van ergonomie. AEROPEX is nog een stap hoger op het gebied van geluidskwaliteit en afwerking, persoonlijk ben ik echt onder de indruk.

aftershokz-aeropex-ecouteur-trakks-specilaiste-running-trail-outdoor

Vanaf je de doos opent, zie je dat er veel aandacht werd besteed aan de afwerking.

AEROPEX is opgebouwd rond een fijne semi-flexibele structuur in titanium die mooi de lijn van je nek en oren volgt. Aan het uiteinde van de ovale vorm bevinden zich de drivers (die worden gebruikt voor het verzenden van geluid) die geplaatst worden vlak voor de oren ter hoogte van het kaakgewricht.

Ze zijn kleiner dan bij de AIR en de vorm is aangepast om een beter contact (en dus een betere overdracht van geluid) mogelijk te maken. Het contact met de huid gebeurt nu vanuit een andere hoek.

Lichter (15% lichter dan de voorganger: 26 gram), twee korte bochtjes voordat de drivers op je huid rusten en een flexibelere en fijnere band, dit alles zorgt ervoor dat je hem bijna niet voelt wanneer je de AEROPEX draagt.

Er zijn drie knoppen

Twee knoppen bevinden zich onder de drivers achter het rechter oor. Met als functie:

 • Aanzetten/uitzetten van de hoofdtelefoon
 • Bedienen van een apparaat met Bluetooth (smartphone of smartwatch)
 • Vermeerderen/verminderen volume

De knop aan de linkerkant op de driver dient voor:

 • Play/pause
 • Veranderen van muziek
 • Telefoon opnemen
 • Assistentie van je smartphone (lang duwen)

Onder de linker driver bevindt zich het contact om op te laden. Dit is ook veranderd. Om de AEROPEX strakker te maken werd afgestapt van de micro-USB van de Trekz Air. Dit is een betere oplossing gezien deze poorten met de tijd de neiging hebben om te roesten.

De aansluiting heeft een specifieke functionaliteit die je niet snel terugvindt bij usb-poorten: er is een vochtmeter aanwezig. AEROPEX maakt dus gebruik van een eigen laadsysteem.

Er worden er twee meegeleverd en een klein zakje voor transport wordt ook voorzien.

De AEROPEX is niet 100% waterdicht maar bijna. Ze volgen hier de IP67 norm, dus dit wil zeggen een weerstand tegen vocht van 30 min in een waterdiepte van 1 meter. Bluetooth werkt niet onder water, dat signaal wordt verbroken. Met de X-TRAINERZ kan je wel in het water met de interne MP3 speler, maar zonder bluetooth.

Je kan twee bluetooth apparaten tegelijkertijd verbinden met de AEROPEX. De autonomie op papier van de AFTERSHOKZ is 8 uur. In realiteit is het 8 uur aan 60% van het volume.

De AEROPEX is zo licht dat deze bijna niet beweegt. De druk aan weerszijden van het hoofd is ook mooi verdeeld, en spant niet. Het is zeer comfortabel om te dragen en je zou snel vergeten dat je iets aanhebt. Indien je ze wilt uitdoen tijdens de activiteit past die perfect rond de nek.

aftershokz-ecouteur-trakks-specialiste-running-trail

Het dragen van een bril stoort absoluut niet. Het gaat ook heel goed met een fietshelm, je kan enkel last hebben van de ring in de nek die zit te duwen in je jas of je nek zeker in een aerodynamische positie (met je handen in de stuurbocht).

De drivers hebben een groter oppervlak en dit verbetert de geluidskwaliteit van de muziek. Hierdoor hoor je ook beter de bas, die een zeer goede kwaliteit biedt voor zijn gebruik. Ik vind ook dat er minder geluid lekt dan bij de vorige modellen. Je hoort bijna niks als je op 1 meter afstand staat van een persoon met een hoofdtelefoon.

Los van de prijs (ik vind dit persoonlijk buiten proportie), kan ik geen enkel punt van kritiek vinden op dit elektronisch juweeltje.

Ben je op zoek naar de top op het gebied van hoofdtelefoons om te gebruiken tijdens een sportieve activiteit dan is de AEROPEX wat je zoekt. Het comfort is er, de afwerking is er en ook de kwaliteit en de connectie.

Alexandre Oristil - Store Manager- TraKKs Schuman

Waar ik van hou:

 • De kwaliteit en de afwerking
 • De lichtheid
 • De ergonomie

Waar ik minder van hou:

 • De prijs
eShop