Overslaan en naar de inhoud gaan

Trabuco…deze naam is één van de bekendste modellen van dit Japanse merk, naast natuurlijk de Kayano en de Nimbus.

Ik ken de familie van de Trabuco, ontwikkeld voor lange trails, zeer goed en heb al verschillende generaties zien passeren in onze TraKKs winkels. Andere modellen van Asics evolueren en veranderen matig, de Trabuco modellen zijn daarentegen al een aantal keren grondig gewijzigd. Tot aan de Trabuco 6 was dit een trail schoen met een ongelooflijke inzetbaarheid op alle afstanden, maar ze hadden een beperkte grip op zachte ondergrond. Versie 7 en 8 hadden al een veel betere grip. Maar wat ik bij de vorige twee versies minder vond was het gewicht. Het waren eerder zware schoenen met een gewicht boven de 330 gram. De Trabuco kon concurreren met andere merken als trail schoen voor lange trails, maar het model was zijn veelzijdigheid een beetje kwijtgeraakt. Het was voor mij niet langer een schoen om een uurtje in het bos of in het veld te lopen.

De versie 9 van deze trail schoen was voor mij een aangename ontdekking!

trabuco9-asics-trakks-specialiste-trail

In de Trabuco familie vind je vandaag de FujiTrabucoSky een prestatiegerichte schoen, de Trabuco 9 en de Trabuco Max, de ultra trail schoen van Asics.

De Trabuco 9 wordt dus opnieuw de meest polyvalente schoen in het rijtje.

Unboxing :

"Positief het gewicht, we duiken onder de 300 gram."

Tweede positieve punt: versie 7 en 8 waren redelijk rigide, versie 9 is terug een stuk soepeler, ondanks de mediale ondersteuning met Duomax.

Derde positieve punt: Asics staat gekend om zijn kwaliteit en degelijkheid en dit wordt waargemaakt wanneer je het product in je handen vastneemt.

Wat betreft de look van Asics, smaken verschillen. Maar voor mij zijn de looks geslaagd!

trabuco9-asics-trakks-specialiste-trail

Testloop 1:

Ik was zeer nieuwsgierig om dit model uit te testen, en mijn eerste testloop was een trail van 15 km met een mooi aantal hoogtemeters in de regio van Villers-la-Ville.

De dag voordien had het geregend, dus de ideale omstandigheden om de grip van deze Trabuco te testen.

Mijn eerste indruk na enkele meters was het gevoel van stevigheid. Dit gevoel ebde snel weg en ik vergat al snel dat ik nieuwe schoenen aanhad, wat meestal een goed teken is. Op een hellende strook met toch wel wat modder, verloor ik geen grip met deze schoenen. Ik gleed niet weg en beetje bij beetje kreeg ik meer vertrouwen in de schoen. Verder op een steile helling voelde ik de flexibiliteit en de soepelheid van de schoen aan de voorkant. Dit is echt een pluspunt, gezien het vervelend is dat je voet geblokkeerd wordt door een te rigide en stugge schoen.

Conclusie van deze trip: niks op aan te merken, ze voelen zeer comfortabel aan de voet, ze voelen zeer stabiel en voelen ook zeer aangenaam voor tempowisselingen. Ik had niet het gevoel om met te zware schoenen te lopen of schoenen die niet aangepast zijn aan mijn training.

Testloop 2 :

Daags nadien test ik deze schoen tijdens een canicross training.

Het idee was om de twee elementen te testen van deze schoen die belangrijk zijn in deze discipline. Het eerste is de grip, en opnieuw doorstonden de Trabuco’s de test, geen commentaar. Het tweede aspect is de demping, want sommige honden trekken als machines. Je bent soms gedwongen zeker in afdalingen om het tempo van de hond te volgen of juist te temperen. De schokken worden zeer heftig en de kwaliteit van de demping is dus primordiaal. Opnieuw doet de Trabuco zijn werk door de GEL in de hiel en ik had op geen enkel moment het gevoel dat de schoen te hard was.

trabuco9-asics-trakks-specialiste-trail

Conclusie :

De Trabuco 9 is niet de schoen om een heel snelle prestatie mee te leveren op een korte afstand, maar ze zijn terug polyvalenter zoals de eerdere versies.

Het is een « makkelijke » schoen. Een type schoen die geschikt is voor 95% van de lopers. Een echte concurrent van de referentie in dit domein, de Brooks Cascadia.

Kwaliteit, demping, polyvalentie, demping, stabiliteit..deze laatste versie van de Trabuco heeft het allemaal. Geschikt voor lopers die op zoek zijn naar een schoen voor alle types ondergronden en alle afstanden, ook voor ultra’s. Zoals het DNA van Asics zijn ze eerder geschikt voor lopers die op de hiel landen, maar kan ook midvoetlopers die op zoek zijn naar een schoen voor langere afstanden bekoren.

Fabian

Beschrijving van het product:

  • -Dynamic Duomax: het anti-pronatie systeem van Asics,absoluut niet storend voor een neutrale loper. Deze extra ondersteuning geeft extra stabiliteit en zekerheid op technische passages.
  • FlyteFoam: een foam waarmee Asics nu al 3 jaar werkt waardoor ze het gewicht van hun schoenen kunnen verlagen en meer rendement en energie teruggave bieden.
  • Gel: het DNA van het merk, de gel kan je vinden onder de hiel
  • Het ingekerfde patroon van de buitenzool is voorzien van ASICSGRIP-rubber en heeft een noppenpatroon aan de buitenkant die veel grip biedt in het afdalen en klimmen, de noppen aan de binnenkant zijn dan eerder gericht op grip op glad en nat terrein
  • Voorzien van een steenplaat die bescherming geeft tegen rotsen en stenen
  • Een drop van 8 mm
  • 139,95 euros
  • Bestaat zowel in vrouw kleuren en mannen kleuren
trabuco9-asics-trakks-specialiste-trail
trabuco9-asics-trakks-specialiste-trail

 

eShop