Overslaan en naar de inhoud gaan

Loper : Frederic - 38 jaar  - Store Manager TraKKs Gent

Discipline : Running, Trail en OCR

Wekelijkse kilometers : 70-90km

cloud_ulta_on_trakks_advies_test

Condities van de test

 • Terrein : onverhard en asfalt
 • Weer : droog
 • Plaats : Gent, Karel Sabbeberg (Oost-Vlaanderen)
 • Duur van de training: 1u en 1u30
cloud_ulta_on_trakks_advies_test

Eerste indruk

 • Uitzicht: zoals altijd overtreft On opnieuw met zijn design. Deze schoen springt in het oog en is ook gewoonweg aantrekkelijk voor het merendeel van de lopers. Hier kan je weinig tegen inbrengen bij On.
 • Comfort: het Zwitserse merk staat gekend om zijn uitstekende pasvorm voor elk type voet. Ook het comfort van de mesh is zeer aangenaam. De Cloudultra heeft een dubbele mesh met een geïntegreerde tong zodat de schoen een “sokgevoel” krijgt.
 • Veters: persoonlijk moest ik de veters op de midvoet vrij hard aanspannen, gezien deze Cloudultra toch iets breder tailleert. Op de midvoet is een elastiek voorzien waaronder je de veters kan steken, zodat de lussen van je veters nergens kunnen blijven haperen.
 • Vooraan de schoen krijg je een nieuwigheid met de On Fliprelease™ : dit plastic plaatje kan je omdraaien waardoor de veters onderaan de schoen iets losser komen en je voeten iets meer ruimte krijgen. On ontwikkelde dit met het oog om Ultralopers een supercomfort te blijven garanderen bij het opzwellen van de voeten. Zelf heb ik niet echt een groot verschil ervaren door deze clip aan te passen, maar wellicht zijn mijn trainingen daarvoor voorlopig niet lang of extreem genoeg.
cloud_ulta_on_trakks_advies_test

Het Loopgevoel

 • Grondgevoel: door de brede toebox, wat ik zeer aangenaam vind, heb ik niet alleen een verrassend goed grondcontactgevoel maar ervaar ik daardoor ook een groter gevoel van stabiliteit. Sommige trailschoenen hebben een lagere drop dan de 8mm van de Cloudultra, maar ik kan eerlijk zeggen dat ik al minder proprioceptie ervaren heb bij schoenen met een lagere drop.
 • Comfort: met de Helion™ superfoam die On in zijn nieuwste wegmodellen integreert, is het loopcomfort vrij groot voor een trailschoen. Het is wel zo dat Helion™ niet de meest zachte demping is op de markt, maar net dat vind ik aangenamer in loop- en trailschoenen.
 • Dynamisme: het speedboard in deze schoen zorgt ervoor dat je heel dynamisch met deze schoen kan lopen (op tussenstukken op de weg of verharde offroad paden) en de energie bij wijze van spreken vrijgelaten wordt eens je opnieuw afzet.
 • Grip: geen super hoge of agressieve noppen waardoor dit wel een veelzijdige schoen is, maar waar ik bergop in het zand wel geen super grip had. Op stenen en rotsen daarentegen voel je dat de Cloudultra in zijn element is.
cloud_ulta_on_trakks_advies_test

Mijn eindoordeel

Persoonlijk ben ik wel een On fan, maar van de reeds bestaande trailschoenen was ik niet echt overtuigd. Met deze Cloudultra heeft On een zeer veelzijdige trailschoen uitgebracht die veel mensen zal kunnen bekoren.

In mijn testloopjes heb ik zowel asfalt als offroad paden belopen, beklommen, afgedaald….
Het valt me op dat de Cloudultra uitermate makkelijk loopt op asfalt door het gekende speedboard: dit is ook breder gemaakt zodat het bijkomende stabiliteit geeft aan je voet, maar tegelijkertijd krijg je van dit speedboard de energie-return die je bij sommige wegschoenen zelfs niet hebt.
De Mission Grip zool zorgt voor een slijtvast rubber op de zool, zodat de noppen niet snel gaan afslijten. En voor wie reeds ervaring heeft met On schoenen en soms een steentje of takje tussen zijn/haar schoen kreeg, is er met de volledig dichtgemaakte zool van deze Cloudultra ook een mogelijke frustratie van de baan.
 

Voor mij is de Cloudultra niet onmiddellijk mijn eerste keuze als modder trailschoen. Daarvoor zijn de noppen te klein en staan ze te ver uit elkaar.
Deze schoen heeft me vooral in het berop- en bergaf in de stenen kunnen overtuigen en daar is waar deze schoen ook in uitblinkt: voor mij is de kans groot dat dit mijn wedstrijdschoen wordt tijdens de komende OCC in Chamonix.
Maar ook voor droge en makkelijk lopende off-road paden, kan ik deze trailschoen alleen maar aanraden: voor sommigen zal deze schoen dan ook een perfecte keuze zijn als lichte wandelschoen of als sportieve vrije tijd-vakantieschoen.

Positieve punten

 • super comfort,
 • veelzijdigheid,
 • grondcontactgevoel ondanks robuuste look

Negatieve punten

 • niet de lichtste schoen (330gr voor maat 10US) maar ervaar je niet zo eens aan de voeten,
 • niet zo makkelijk om in de schoen te geraken (gebruik lusje op de tong aangewezen).
cloud_ulta_on_trakks_advies_testcloud_ulta_on_trakks_advies_test

 

eShop