Overslaan en naar de inhoud gaan

Genoemd naar Karl Meltzer met als bijnaam “The Speedgoat”, maakt dit model deel uit van de geschiedenis van het merk en is uitgegroeid tot één van de vlaggenschip modellen, een model die vaak werd veranderd maar steeds een model die comfort en lichtheid biedt op een innoverende manier.

De laatste versie was al een technisch en commercieel succes, maar hoe zit het met de allernieuwste versie?

hoka-speedgoat-trakks-specialsite-running-trail

 

 

.Alexandre, onze store manager van Etterbeek heeft ze aan een test onderworpen op de Brusselse paden en hij maakte ook een kleine omweg in Waals Brabant en de Ardennen, dit alles in wisselende weersomstandigheden en de kleuren die daarmee gepaard gaan.

Toen ik een paar maanden geleden hoorde dat ik een Hoka One One moest testen, had ik toch wel vooroordelen als loper die eerder fan is van minimalisme. Het vorige model die ik testte was de Rincon en deze hadden me overtuigd als lichte en comfortabele weg schoen.

Ik kreeg de kans om de best-seller van vanHoka One One in trail te testen, de Speedgoat 4.

Ik ben vaak in de verleiding gekomen om een Hoka te dragen, maar ik ondervond altijd hetzelfde probleem, een te smalle voorvoet (Speedgoat 3) en soms een te smalle hiel (Evo Rehi) wat soms voor oververhitting zorgt bij langdurig gebruik.

Eén van de belangrijkste evoluties die zeer sterk opvalt in de laatste versie van de Speedgoat is de verbrede Toe Box en een bijzondere comfortabele en flexibele pasvorm. Alles is gemaakt in een materiaal die er zeer sterk uitziet. De bekleding van de schoen die in 3D is geprint biedt aan extra ondersteuning aan de midvoet en een extra gevoel van veiligheid die meer stabiliteit biedt aan de voet in de schoen.

Je voelt het comfort direct en ik waagde het zelfs om ze meteen te testen voor 50 km.

hoka-speedgoat-trakks-avis-specialsite-trail-running-test

.Het bovenwerk is gemaakt op een manier die zeer ademend is, zonder direct natte voeten te hebben bij de eerste off-road passage.

Er wordt in de toekomst ook een GTX versie voorzien, een eerste samenwerking tussen Hoka OneOne en Goretex, een detail die Hoka One One liefhebbers graag horen.

Het is zichtbaar een nieuwe foam die gebruikt wordt in de tussenzool, die nog meer comfort en dynamisme biedt. En ik moet zeggen dat het zeker het geval is. De schoen heeft een ongelooflijk comfort, en blijft licht en dynamisch.

hoka-speedgoat-trakks-specialiste-running-trail-course-a-pied

Normaal gezien ben ik eerder een fan van minimalisme, maar de zool biedt een ongeziene bescherming door de hoogte en dit zonder de stabiliteit te negeren , ook al vraagt de hoogte van de zool een aanpassingsperiode.

Het vergt ook een aanpassing om met de zolen te lopen die door de dikte redelijk rigide zijn. Daarom gebruikt Hoka de zeer typische meta-rocker.

De buitenzool in Vibram Mega Grip biedt een ongeziene grip, zowel op droge als op natte ondergrond.

De herfst is het ideale seizoen om een schoen te testen, en ik moet zeggen dat deze schoen me verbaasd heeft omwille van de grip in extreme modder, op ondergrond met stenen bedekt met dode bladeren en alle andere uitdagingen in dit seizoen. Kortom een model die zijn waarde heeft in dit genre, maar ik blijf ervan overtuigd dat deze schoen niet alles kan, zeker niet op het gebied van grip.

Wat je zeker moet onthouden van deze test is dat deze schoenen een “onmisbaar” model zijn voor mensen die willen trail lopen in om het even welke omstandigheden en dit met een ongezien comfort.

Ik vind ze soms zelfs te makkelijk om mee te lopen, ik voel mijn voet er bijna niet in en je voelt de grond bijna niet, je zou in een gevaarlijke situatie kunnen komen zonder het te zien. Maar dit is geen algemeen zwak punt, maar eerder een persoonlijke gevoel dat ik als minimalistische loper heb en de voorkeur geef aan de grond te voelen.

Hoka heeft dus de zwakheden in de vorige versies van dit model verder weggewerkt en benadert stilaan de perfecte schoen voor lopers die op zoek zijn naar ongezien comfort

KENMERKEN :

 • Gewicht : 300 gram (voor een maat 8,5 US)
 • Hoogte van de zool: hiel (32mm), voorvoet (28mm)
 • Drop : 4mm
 • TUSSENZOOL : Nieuwe EVA tussenzool, één van de best dempende materialen in de loop industrie, de gehele tussenzool zorgt voor extra stabiliteit en bescherming tegen schokken
 • BUITENZOOL : Buitenzool Vibram Megagrip met noppen van 5 mm : grip, kleefkracht, duurzaamheid
 • BOVENWERK : Bovenwerk en mesh : ademend vermogen
 • Bekleding van de schoen in 3D : ondersteuning van de midvoet

Waar ik van hou : 

 • Het comfort en de demping
 • Het comfort van het bovenwerk
 • Het verzorgde design

Waar ik minder van hou:

 • De overdreven demping
 • Gebrek aan voeling met de grond

 

 

eShop