Overslaan en naar de inhoud gaan

Het laatste jaar is Carbon niet meer weg te slaan uit de loopwereld. Het is niks nieuw, maar in het verleden is er wel nooit zo veel aandacht voor geweest en bijkomend gebruik van gemaakt in loopschoenen.

De afgelopen maanden heb ik de tijd genomen om deze schoen uitvoerig te testen: lange duurlopen, snelle intervaltrainingen, pistetrainingen. De Carbon X heeft me in grote mate verbaasd door zijn explosieve en reactieve karakter op alle type trainingen.
Het is een schoen die je aan je voeten kan passen zonder enige schrik te hebben.

De Carbon X kwam voor het eerst echt in het nieuws om een nieuw record te zetten op de 100 kilometer en 50-mijl afstand. Jim Wamsley brak op 4 mei 2019 dit record door 43 seconden sneller te lopen en de nieuwe tijd op 4u50min08sec te zetten. Het vorige record stond toen al 35 jaar lang op naam van Bruce Fordyce. Een mooie binnenkomer voor de Carbon X!

trakks-running-testMet zijn 246 gram voor een 10US is dit een relatief lichte schoen voor dit type afstanden. Zijn Carbon Fiber plaat over gans de lengte van de zool, zorgt voor een ongelofelijk stabiliteitsgevoel. Bij tragere duurlopen heb je het gevoel dat deze schoen stijf is door dezeCarbon plaat, maar bij het doen van snellere intervallen stuwt de plaat je voeten naar voren en geeft deze veel energie-return.
Toch heeft de carbon plaat vooral de bedoeling om het gekende meta-rocker gevoel, wat het rollend effect geeft, te bestendigen.
In de tussenzool zit ook nog een extra laag EVA materiaal die voor een aangenaam dempend gevoel zorgt.

hoka-test-running-specialiste

Het bovenwerk bestaat uit één enkele Mesh laag om opnieuw gewicht te sparen. Ik vind dit zeer aangenaam, het voelt flexibel en geeft daardoor ook wat meer voorvoetruimte.
De voorvoet lijkt door de lichte mesh misschien wat los of slordig te zitten, maar dit is allesbehalve het geval. Ook je voet blijft uitzonderlijk goed vast en stabiel zitten in deze schoen.
Om die reden heeft de Carbon X een fitting die kan passen voor zowel mensen met een smalle als bredere voet.
De tong van de schoen is ook zeer minimalistisch gemaakt en is in lycra. Deze blijft mooi zitten en zorgt voor bijkomende stabiliteit.
Persoonlijk heb ik ondervonden dat deze dunne tong er wel voor kan zorgen dat je, tijdens langere duurlopen, ter hoogte van de wreef een wat snijdend gevoel krijgt wanneer je je veter te hard hebt aangespannen van bij de start van je training.

hoka-carbonx-test-trakksIkzelf vind de Carbon X een ideale trainingsschoen, gezien ik als wedstrijdschoen nog lichtere schoenen verkies, of schoenen die minder comfort geven. Want dit is wat deze Carbon X absoluut heeft en geeft!
Daar kan je bij HOKA nog meer je gading vinden in de Carbon Rocket, Rehi of zelfs de Rincon.

Kortom: de Carbon X is de ideale comfort trainings- en wedstrijdschoen voor elke loper , zeker op het gebied van efficiëntie en functionaliteit. Maar voor wie een nog lichtere schoen verkiest, is de Carbon X een ideale trainingsschoen voor de wekelijkse trainingskilometers.

Waar ik van hou:

  • Het dynamisch design
  • Het comfort en de demping
  • De stabiliteit van de zool en schoen

Waar ik minder van hou:

  • De lichte en dunne schoentong
  • De platte veters, die soms sneller dreigen op te gaan tijdens natte trainingsloopjes

KENMERKEN :

  • Gewicht : 246 gram (voor maat 10 US)
  • Hoogte van de zool : hiel (30mm), voorvoet (25mm)
  • Drop : 5mm
eShop