Overslaan en naar de inhoud gaan

Het is nu al enkele maanden geleden dat New Balance de laatste versie van haar iconisch model op de markt bracht: de 1080. En we kunnen zeggen dat het Amerikaanse merk nu tot de groten behoort met de 10de generatie van deze schoen!

Veel merken kiezen voor de progressieve en geleidelijke aanpak en doen kleine technische veranderingen aan hun schoenen. Het eerste wat opvalt, is dat de nieuwe generatie 1080 er helemaal anders uitziet dat de V9. De onder zool is bij de V10 hetzelfde gebleven als bij de V9 en gebruikt de “Fresh Foam” technologie. Maar los daarvan is het concept van de schoen helemaal veranderd: de hielcup achter aan komt veel hoger (Ultra Heel) en de nieuwe mesh is gemaakt uit een zeer soepele en elastische stof (knit upper).

new-balance-1080-V10-avis-test-trakks-specilaiste-chaussure-running

Mijn eerste gevoel als ik de schoen aandoe is dat de versie V10 niks van het comfort verloren is van de V9. Ze hebben beiden een drop van 8 mm en je staat zeer hoog op de zool. Aan de enkels is de rand van de schoen vrij laag, maar je toch wordt je voet goed vast gehouden en dit is een echt pluspunt van deze schoen. De hielcup raakt niet direct de Achilles pees wanneer je stil staat, maar wanneer je loopt volgt die je voet bij de afzet.

De mesh van deze schoen “Hypoknit” is zeer flexibel en biedt een uitstekende mobiliteit aan de voorvoet. Dit gevoel wordt verder bevestigd door de ruime toe box. Ik heb dit model getest in de standaard breedte “D”, maar er bestaat een bredere en smallere versie. Zelf heb ik eerder een smalle voet, maar lopen in een iets bredere schoen stoort me niet. Maar dat is niet het geval voor iedereen.

Ik was zeer benieuwd naar het effect van deze schoen op mijn loopstijl. Kan je op de voorvoet lopen met een model die gericht is op maximale comfort en demping te bieden voor hiel lopers? Het resultaat is verbluffend, en zelfs al is de schoen niet super dynamisch voor korte interval trainingen, is mijn voetlanding niet veranderd. Hoewel ik op de voorvoet loop heb ik de gewoonte om met iets “te” comfortabele schoenen te lopen. Maar ik probeer altijd op een bewuste en actieve manier te lopen, zonder te veel te steunen op de schoen.

De nieuwe 1080 is een gedempte en stabiele schoen door de breedte van de zool, en is zeer geschikt voor hiel lopers. Ik zou deze schoen niet adviseren voor lopers die hun loopstijl willen aanpassen naar midvoet of voorvoet. Het kan wel voor lopers die al van nature meer vooraan lopen en op zoek zijn naar een schoen voor lange duurlopen.

De 1080 viert zijn 10de verjaardag en verleidt nog steeds veel lopers met zijn demping en stabiliteit.

 

Nicolas T.

Waar ik van hou :

  • Comfort voor lange duurlopen
  • Het soepel en ademend bovenwerk
  • Een goede mobiliteit aan de enkel

Waar ik minder van hou:

  • Tekort aan dynamisme

Kenmerken :

  • Drop van 8mm,
  • Gewicht 280g in maat 9,5 US
eShop