Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik ben zeer vertrouwd met dit merk en loop al met de Kinvara sinds enkele jaren, maar ik had nog nooit de Saucony Freedom geprobeerd. Ik was dus zeer ongeduldig om er mee op pad te gaan.

trakks-specialiste-running-freedom-saucony-test-conseil

Eerste gevoel :

De mesh van de schoen, gemaakt uit één stuk, heeft de indruk dat je je voeten in een pantoffel steekt. Meteen begrijp je dat Saucony erin geslaagd is om een lichte en comfortabele schoen te maken.

Op het gebied van design is het Amerikaans merk milder geworden. Normaal gezien maken ze gebruik van opvallende flashy kleuren. Maar deze Freedom 3 is redelijk neutraal. Eenvoudig en effectief, en past bij al je looptenues.

Comfort :

Direct voel ik de zachte demping die me doet denken aan een marshmallow. Ondanks dat ik gewoon ben om met een iets hardere schoen te lopen voelt dit zeer aangenaam.

Deze Power Run foam biedt 25% meer demping in vergelijking met een standaard foam. In een afdaling of op het eind van een wedstrijd, laat dit toe om op de hiel te landen zonder een al te grote impact. Daarom is het ook de perfecte schoen voor diegenen die de overstap willen maken naar minimalisme.

Saucony blijft trouw aan haar identiteit door een soepele schoen voor te stellen met een drop van 4 mm.

Deze twee kenmerken zorgen voor een natuurlijke voet afrol en een voet die moet werken. Jammer genoeg ontbreekt er wat steun aan de enkel. Voor een loper met stabiliteitsproblemen of regelmatig last heeft van omzwikken van de enkel is dit een risico. Maar wees niet ongerust als je geen last hebt van deze soort blessures of sterke voeten hebt.

 

saucony-freedom-test-trakks-specialiste-running-trail

 

Dynamisme:

Deze schoen heeft me al overtuigd op het gebied van pasvorm. Laat we eens kijken hoe de schoen reageert als je versnelt. De schoen reageert goed maar het “marshmallow effect” waar ik in het begin van sprak heeft haar limieten en mankeert aan dynamisme. Op lange tempo’s gaat het. Maar ik duwde een beetje verder door tijdens een intervalsessie op de piste (18x200). Het is niet onmogelijk, maar de schoen is duidelijk niet ontworpen voor dit gebruik.

Om te besluiten:

Met de Freedom 3 biedt Saucony ons een zeer polyvalente schoen aan. Perfect voor lange trainingen, herstel trainingen of snelle tempo’s voor diegenen die op zoek zijn naar een bepaald comfort. Voor mensen met een zwakke enkel biedt deze schoen te weinig steun aan de enkel. Vangt perfect de schokken op en is ideaal voor mensen met een hiel of middenvoet landing (minder traumatiserend voor de gewrichten)

 

Cyril Houtart - TraKKs Team Elite

Saucony Freedom 3

De pluspunten:

  • Zachte demping
  • Goede verhouding comfort-lichtheid
  • Voldoende grip
  • Compromis schoen

De negatieve punten :

  • Ondersteuning van de enkel
  • Veters een beetje te kort en te dik
trakks-saucony-freedom-specialsite-running-trail

 

eShop