Overslaan en naar de inhoud gaan

Saucony vervolgt haar zoektocht naar excellentie.

Om buiten te spelen op de Belgische paden en in de modder maar…

Alexandre heeft ze in verschillende omstandigheden getest en…

De Peregrine is sinds lange tijd een gevestigde waarde in het Saucony Trail gamma en algemeen als trail schoen. Deze schoen bevindt zich ergens tussen de minimalistische Switchback en de maximale bescherming van de Xodus. De Peregrine heeft al altijd een perfect evenwicht gebracht tussen zacht comfort, lichte prestaties en een efficiënte grip. Momenteel is de 10de versie van deze schoen gelanceerd, de schoen onderging een aantal kleine veranderingen doorheen de jaren en onderging nu terug een kleine transformatie. Voor mij is dit de beste editie die ze ooit op de markt brachten.

Met de Peregrine kon je al altijd vertrouwen op de ongelooflijke tractie. Elke versie werd voorzien van een PWR Track buitenzool van Saucony met enorme noppen. Deze laatste versie is niet anders, maar de noppen staan iets verder van elkaar. Laten we hopen dat dit helpt om de schoenen minder snel te laten vollopen met modder, wat één van de minpunten was van de vorige edities.

peregrine-saucony-test-trakks-specilaiste-trail-avis

Deze versie heeft nog altijd een Rock Plate die je zal beschermen tegen rotsen en stenen, en dit in combinatie met een PWRRUN tussenzool, de nieuwe foam van Saucony. De PWRRUN is de laatste nieuwe versie van Everun die de schoen meer demping geeft en lichter maakt.

Het bovenwerk van de schoen heeft ook een belangrijke update gekregen, het staat verder van het zeer comfortabele FIT ISO bovenwerk, maar dit was soms fragiel. Het bovenwerk is nu meer volgens een traditioneel ontwerp, een lichtgewicht mesh met een synthetische bovenlaag. Er is nu meer stabiliteit aan de hiel en bescherming van de tenen dankzij deze evolutie.

Bij de eerdere versies was het bovenwerk eerder fragiel en ik denk dat het nu duurzamer zal zijn. Ik ervaar ook een beetje meer ruimte in de toebox in vergelijking met eerdere modellen, die soms smal aanvoelden voor sommigen. Saucony voorziet in deze versie ook een lus om je veters op te bergen, om te vermijden dat je veters blijven haken aan je stokken of aan vuil. Het bovenwerk is niet waterdicht maar biedt een eerste weerstand aan water. De belangrijkste kwaliteit blijft echter het ademend vermogen.

trakks-specilaiste-trail-peregrine-st-saucony-test-avis-conseil

Toen ik de Peregrine 10 uit de doos haalde zag ik al meteen een enorme verbetering tegenover de vorige versies en dit zelfs zonder te passen. De fit is ongelooflijk voor mij! In mijn vertrouwde maat ervaar ik een goed houvast aan de middenvoet, een ondersteuning aan de hiel en voldoende ruimte voor de tenen. Ik voel me niet beperkt in deze schoen en het bovenwerk voelt zeer ergonomisch aan en ondersteunt elke snelheid op het terrein. Op papier zijn het misschien zware schoenen, maar ik ervaar ze als licht en reactief.

Saucony lanceerde tegelijkertijd een tweede model namelijk de Peregrine 10 ST. Ik zou zelfs deze versie verkiezen gezien de mesh nog robuuster is en de noppen nog hoger zijn. Een schoen die gemaakt is voor slechte weersomstandigheden, zonder het DNA te verliezen van haar kleine zus. Ze vullen elkaar perfect aan.

Tijdens het lopen op paden heb ik meteen een verschil gevoeld met het nieuw tussenmateriaal PWRRUN. Het is wat zachter dan de Everun maar biedt ook meer energie return, een beetje vergelijkbaar met de Adidas Boost. Dat deze versie van de Peregrine zachter aanvoelt is een pluspunt.

Ik heb wel een probleem ondervonden met de iets te korte veters, zeker als je de extra gaatjes wil gebruiken. Een klein detail die ook al bij de vorige versies aanwezig was. De buitenzool is wat stug om op de weg mee te lopen maar komt zeker tot zijn recht op paden. De grote noppen geven veel grip op elk type ondergrond. De Peregrines waren voor mij altijd één van mijn geprefereerde schoenen voor “vuile” en “modderige” omstandigheden. Versie 10 heeft voor mij dezelfde functie. Het bovenwerk sluit perfect aan bij mijn voet en ik ervaar geen discomfort of wrijvingen, zelfs op langere trainingen.

Op de 35 km van de Hivernales van de RCB in Brussel, liet de organisatie ons alle kanten van het Zoniën woud zien en we werden ook geconfronteerd met verschillende omstandigheden: diepe modder, paden, verraderlijke wortels en diepe moerassen (ja we kunnen dit allemaal vinden in Brussel). Ik moet zeggen dat ik echt zeer tevreden was over mijn schoen keuze. De limiet van mijn schoenen lag op de kassei stroken, wat normaal is, een zool die grip geeft in de modder kan niet tegelijkertijd geschikt zijn voor kasseien. Kortom een “must have” zoals de vorige versies…

 

 

En voor wie zijn ze geschikt?

Lopers die de vorige versies al hadden, zullen deze versie ook positief onthalen.

En voor de nieuwe adepten, met deze Peregrine 10 richt Saucony zich naar lopers die op zoek zijn naar tractie en maximale demping. Deze schoen is ideaal voor trails van middellange afstand, maar kan ook dienen als Ultra schoen voor langere afstanden.

En voor diegenen die zich willen wagen aan moeilijkere omstandigheden (veel modder, sneeuw…) is de 10 ST de perfecte schoen.

Alexandre O.

Saucony peregrine 10

 

Waar ik van hou :

 • Tractie en stabiliteit
 • Licht gevoel aan de voet
 • Bescherming onder en op de voet

Waar ik minder van hou : 

 • Ze mochten enkele grammen lichter zijn
 • Het bovenwerk is soms rigide
 • De veters zijn aan de korte kant

Kenmerken : 

 • Tussenzool PWRRUN+ : demping en energie return
 • Inzetstuk in TPU : onderhoud
 • Inzetstuk in mesh : ademend vermogen
 • Versterking aan de hiel : stabiliteit
 • Buitenzool in PWRTRAC met noppen : grip en duurzaamheid
 • Drop : 4 mm
 • Gewicht : 293 g in maat 42
eShop