Overslaan en naar de inhoud gaan
saucony-trail-trakks-specilaiste-running-trail

Saucony stelt ons een transformatie van haar wegmodel Freedom Iso voor naar een trail schoen…met enorm succes! We vinden hier terug wat een succes maakte van de Freedom: extreme souplesse (lateraal en in de lengte), comfortabele demping, lage drop (4 mm), ISOFIT bovenwerk voor een optimale ondersteuning….

saucony-switchback-trakks-specilaiste-running-trail-outdoor

Hier heeft het merk zelfs gekozen voor een BOA vetersluiting en een PWRTrac buitenzool met dubbele densiteit die meer stevigheid biedt in het midden en meer souplesse aan de buitenkant voor een perfecte grip op alle type ondergronden.

saucony-test-chaussure-trail-trakks-specilaiste-running-trail-outdoor

Ik kon deze testen in onze modderige bossen, op veldwegen, afwisselend op aarde en beton en ook op besneeuwde bergtoppen en rotsachtige paden in de Vogezen. Verschillende omstandigheden, verschillende omgevingen, vele kilometers en toch altijd een onberispelijk comfort!

Ik verberg het niet, het is typisch een schoen waar ik van hou. Flexibel, lichtgewicht en dynamisch. Ik had hoge verwachtingen en deze werden vervuld!

switchback-trakks-speciliste-trail-outdoo

Wanneer je deze schoenen in je handen neemt, verrast de schoen je door zijn gewicht en flexibiliteit. Algemeen verwacht je dat trail schoenen meer rigide en zwaarder zijn dan wegschoenen. Met de Switchback Iso heeft Saucony alle kenmerken van een wegschoen behouden in een trail schoen.

De schoen heeft ook een zeer aangename demping met een EVERUN zool die over de hele lengte doorloopt, wat de schoen niet minder dynamisch maakt. Deze kan dus gebruikt worden op ultra trails en op kortere en snellere trails. De lagere drop is wel beperkt voor langere afstanden in functie van het profiel van de lopers.

Ik had twijfel over de grip, de bescherming van de voet of de afwerking van de materialen die minder bestand zijn tegen de natuur elementen. Maar niets is minder waar. De grip is vrij multifunctioneel en is bruikbaar voor verschillende terreinen (stenen, grond, grint). Ik was aangenaam verrast door de grip op sneeuw en ijs, ook al kunnen ze niet concurreren met modellen die speciaal voorzien zijn voor dit type ondergrond.

chaussure-trail-shoes-trakks-specilaiste-conseil-running-trail

Mijn grootste twijfel was de passage over rotsen en stenen gezien de soepelheid en de “zachtheid” van de zool. Ook geen probleem hiermee, ik had voldoende bescherming voor mijn tenen en voetzool. De naden zijn versterkt, maar blijft flexibel genoeg om onnodige wrijving te vermijden. Bij het eerste gebruik van de schoen op een lange training door de Vogezen, kwamen mijn voeten er zonder kleerscheuren uit door de kwaliteit van de fitting.

Als ik dan een opmerking moet geven over de schoen, dan is het op het BOA systeem. Zeker het is praktisch, leuk en de aansluiting is redelijk uniform. Het vraagt meerdere trainingen voor je de ideale spanning vindt, het is een specifiek systeem en het vraagt wat tijd om het gewoon te worden. De sluiting is een delicaat punt en moet zo precies mogelijk zijn voor iedereen.

saucony-trail-chaussure-test-trakks-specialsite-running

Het systeem is al verschillende keren getest en houdt in principe geen risico in. Maar als het tijdens een wedstrijd breekt, is het moeilijk om het probleem op te lossen. Geen mogelijkheid om het te vervangen, gezien je een klassieke veter je nog kan vervangen door een koord om je te depanneren.

Een succes van het merk die met deze schoen haar trail aanbod nog verder uitbreidt. Zonder twijfel een schoen die je zeker moet testen!

saucony switch back

Kenmerken:

 • Drop 4mm
 • Tussenzool EVERUN over de hele lengte van de schoen
 • BOA sluitsysteem
 • Buitenzool PWRtrac dubbele densiteit
 • Dynamisch bovenwerk ISOFIT

De+ :

 • Lichtheid (250 gr maat 42)
 • Souplesse
 • Demping
 • Grip

De- :

 • BOA systeem
 • Brede toe box voor smallere voeten
Zie op de e-store