fbpx TOPO Athletic MT-3 - Pantoffel op de weg, solide op de paden | TraKKs Overslaan en naar de inhoud gaan
MT3_topo_chaussure_minimalisme_test_trakks_specialiste_running_trail

Wanneer een trail loper dagelijks in de stad woont en traint is schoen keuze soms moeilijk. Is de Topo Athletic MT-3 de perfecte Urban Trail schoen waarmee je alles kan doen?

Een multifunctionele zool, een brede toe-box, een lage drop en aangepaste mesh, heeft Topo het perfecte evenwicht gevonden?

Alexandre heeft ze op verschillende plaatsen getest in Brussel, het Zoniënwoud en het Nationaal Park der Hoge Kempen…

De perfecte schoen voor de Brussel ECOTRAIL?

topo_athletic_trakks_specialsite_running_trail_MT3_test

Ik was al zeer enthousiast over de MT-2, en als « Urban » trail loper keek ik uit naar deze nieuwe versie.

Ik val meteen met de deur in huis.

Zoals verwacht blinkt dit model niet meer of minder uit op bepaalde punten, tenzij op het gebied van comfort. De structuur van de zool is gemaakt om beton aan te vallen, om te klimmen op rotsen of om te lopen in de modder of op een natte ondergrond. De Topo Atheltic MT-3 heeft een brede toe-box en een algemene voetvorm die blaren op de tenen voorkomt, een ergonomische pasvorm die stabiliteit bij elke stap garandeert, een goede demping van 25 mm in combinatie met een lage drop van 3mm voor diegenen die aan lage drop verkiezen maar geen o mm

Topo_MT3_test_trakks_specialiste_running_trail_conseil

Kortom een zeer polyvalante schoen die ik aan iedereen zou adviseren.

Hun belangrijkste troef is de verhouding tussen flexibiliteit en stijfheid. Ze sluiten aan en geven een veilig gevoel rond de hiel en de middenvoet, zodat je de volledige controle hebt op ruw terrein. Aan de voorkant zijn ze ruim en comfortabel aan de tenen zoals slippers. Het beste van twee werelden!

De keuze voor trail schoenen met een wijde toe-box was voor mij persoonlijk één van de beste keuzes die ik maakte om lange afstanden te lopen. Mijn voeten en tenen kregen de ruimte waardoor ik blaren kon voorkomen. Het probleem was dat de meeste grote merken met een brede toe-box kozen voor een zero drop. Dit laat een natuurlijke voet afrol toe (zoals het dragen van slippers), maar lopen op “platte” voeten verhoogt de druk op de achillespees, zeker als je dit niet gewoon bent. En de omsluiting van de voet is soms gevaarlijk, waardoor je de veters te hard moet aantrekken.

Op dit gebied biedt de MT-3 een compromis tussen minimalisme en comfort.

De ortholite comfortzolen, hebben zich al bewezen op het gebied van comfort zijn antibacterieel en voorkomen geurtjes. De MT-3 heeft een aanzienlijke demping maar toch een ongeziene souplesse ter hoogte van de voorvoet. Het voelt als een raceauto achterin en een comfortabele Berlingo voorin. De 25 mm demping is flexibel genoeg om de grond te voelen en tegelijkertijd je te beschermen tegen rotsen. Het is alsof je in “wandelschoenen” loopt.

topo_athletic_mt"_trakks_specialiste_trail

De belangrijkste evolutie van de MT-3 is de mesh. Licht en tegelijkertijd verstevigd op de juiste plaatsen. De materialen zijn soepel, ademend en drogen zeer snel als ze nat zijn. Als je dichterbij kijkt dan is het gemaakt van een zeer fijn geweven gaas dat goed bestand is tegen spatten en slijtage. Het lijkt allemaal zeer sterk, en na 300 km vertoont mijn schoen geen enkel teken van slijtage.

Het design van de schoenen gebruikt geen metalen ogen en geeft de voorkeur aan mini-lussen die erop genaaid zijn voor de veters. Voor mij verhoogt dit het gevoel van veiligheid en de verdeling van de spanning over de voet, wat nog meer comfort biedt en ook het onderhoud van de schoen vergemakkelijkt.

trakks_specialiste_running_minimalisme_trail

De zool lijkt op het eerste gezicht niet indrukwekkend. Bij een trail schoen denk je aan agressieve noppen die zich vastzetten in de aarde. Het probleem met dergelijke noppen is dat ze sneller vuil worden en dat ze sneller slijten. Deze schoen heeft voldoende grip voor de “Urban” trailer die ik ben. Hecht op paden, rotsen en trottoirs en lijkt zeer resistent. Wat kan je nog meer vragen?

Het gamma van TOPO is zeer compleet om aan al mijn wensen te voldoen, of ik nu op de weg wil lopen of een berg wil beklimmen.

De alleskunner en de perfecte schoen bestaat niet, en zal ik waarschijnlijk niet vinden, maar de TOPO komt dicht in de buurt.

topo_mt3_trakks_specialsite_running_trail
  • Demping: hiel 25mm Voorvoet: 22mm
  • Drop: 3mm
  • Gewicht: 255g (maat 42,5)

DE + : 

  • Het confort
  • Polyvalent
  • De lichtheid

DE - :  

  • De kleur
  • Niet geschikt voor smalle voeten
eShop