Overslaan en naar de inhoud gaan

«Topo lives at the intersection of natural and practical: where instinctive human movement meets modern comfort and performance. We are “athlete-inclusive”, which means that our shoes will work for you whether you are running ultramarathons, hiking the PCT, or out walking with friends»

Mooie beloftes van het jonge Amerikaanse merk. Tot op vandaag vond je in het gamma comfortabele schoenen, gemaakt voor de lange afstand maar die toch nog dynamisch zijn, in trail running de modellen Ultraventure en MTN Racer en op de weg de Magnifly en de Ultrafly. De PHANTOM wordt aangekondigd als een extreem dempende schoen die het weg gamma vervolledigd. Hiervoor komt het merk met een nieuwe foam op de markt, de ZipFoam, die staat voor demping en dynamisme.

Kortom onze test loper heeft kilometers gemaald met de PHANTOM. Lees hier wat hij ervan denkt!

De Topo Athletic Phantom is de eerste met de naam maar in zijn DNA lijkt hij op de Ultra Fly 2, de wegschoen met de meeste demping tot nu toe.

De schoen werd verbeterd in alle opzichten, zonder dat Topo raakt aan zijn specifieke kenmerken: een brede toe box, een lage drop, dit gecombineerd met een comfortabele demping en een goede buitenzool die tractie biedt en een aanvaardbaar gewicht. De Phantom is een visite kaartje voor deze eigenschappen.

Op het gebied van de maat volgt de Phantom de normale maattabel. Zoals alle Topo’s die ik al gedragen heb geven ze me vanaf het eerste moment een ongelooflijk comfortabel gevoel, waar je snel aan gewoon wordt.

phanton_topot_running_minimalisme_trakks_specialiste_trail

Gezien de hoeveelheid demping is de zool redelijk dik maar ook rigide, wat me doet denken aan de Magnifly die ik enkele maanden geleden testte. In vergelijking met de laatste heeft de Phantom een drop van 5 mm, wat aangenamer is voor de kuiten voor langere afstanden (Marathon en +).

Het accent werd gelegd op het comfort en de mesh gaat perfect in deze richting, zacht en soepel en een beetje dikker, dit garandeert de duurzaamheid maar deze moet niet inboeten aan ademend vermogen. Dit is allemaal zeer aangenaam. Een dikke tong en hiel kussentjes versterken de sensatie van hyper comfort.

Een kleine hiel steun biedt extra stabiliteit voor diegenen die het nodig zouden hebben. Kortom een perfecte schoen om het merk te ontdekken zonder het risico te nemen van een te lage drop of een schoen die teveel verschilt van het “normale”. In mijn geval is het een perfecte schoen voor herstel trainingen na een ultra of in geval van terugkeer na een blessure.

Vanaf de eerste kilometers voelde het als « thuis komen », volledig comfort. Ondanks het comfort is het ook nog “plezierig” om mee te lopen, hij lijkt niet zwaar en ik heb niet het gevoel om met een “sloef” te lopen dankzij de nieuwe Zip Foam die doet wat ze beloofd. Het is een dynamische foam die je toelaat om makkelijk en comfortabel op tempo te lopen zonder te forceren.

Maar het is ook de eerste keer dat ik het gevoel heb dat de Toe-box te breed is, een beetje het gevoel dat ik had met de Altra’s. Dit ga ik verder opvolgen.

phantom_trakks_topo_chaussure_running_conseil_trakks_specialsite

Niet gemaakt om records mee te breken, dat is zeker, maar perfect voor lange trainingen op tempo en ik kan het in ieder geval aanbevelen als trainingsschoen.

De buitenzool is gemaakt zoals de ST en de Magnifly met contact zones vooraan en achteraan en de tussenzool die direct contact maakt met de grond. Let er op om ze op niet te technisch terrein te gebruiken, maar TOPO heeft me in het verleden al bewezen dat deze oplossing duurzamer is dan ze lijkt

topo_phantom_running_specialsite_trakks

De nieuwe afwerking van TOPO Athletic is duidelijk zichtbaar in de modellen van 2019, maar bij dit model is het nog meer het geval. Het is een mooie schoen, comfortabel en ook geschikt om in het dagelijks leven te dragen. Een “must have” wanneer je op zoek bent naar comfort en demping en multi-inzetbaar.

Technische kenmerken :

  • Hoogte van de zool: 30mm (hiel) // 25mm (voorvoet)
  • Drop: 5MM
  • Gewicht : 317g (M.US 10,5)

 

Waar ik van hou :

  • Het comfort
  • De afwerking
  • Multifunctioneel

 

Waar ik minder van hou :

  • Niks nieuws
  • Misschien een beetje te breed
eShop