Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder bekend in onze regionen dan de Franse zusjes Salomon en Raidlight, maar Ultimate Direction is nochtans geen nieuwkomer in de trail wereld. Ze hebben zelfs de categorie hydratatie rugzak uitgevonden met hun lancering in de Verenigde Staten in 1985. Als eerste hebben ze een buikgordel ontwikkeld om flessen mee te nemen en een “hand held” om een flesje te dragen in jouw hand. UD was ook de eerste die een specifieke vrouwen rugzak op de markt bracht en ontwikkelde haar producten met top atleten in de discipline zoals Scott Jurek, Anton Krupicka of Peter Bakwin. TraKKs is een van de eerste winkels in Europa en België die dit merk verkoopt en hangt naast de traditionele Salomon en Raidlight.

We hebben drie modellen van UD getest.Lees hier het rapport van onze experts.

 

De FKT Vest bijna geniaal

Deze rugzak werd ontworpen door Scott Jurek en hij onderwierp hem aan een test tijdens de Trans Grancanaria. Ons enthousiasme werd aangewakkerd door de lichtheid en ontwerp. De compartimenten op de achterkant zijn groot genoeg om al het vereiste materiaal in op te bergen. Aan de voorkant op de riemen zijn er zakken waar je gels, smartphone, ipod…in kwijt kan en die makkelijk bereikbaar zijn.

De rugzak heeft ook twee zakken met ritsen aan de zijkant (of tiretten indien je meer Francofiel bent), die je eenvoudig kan openen tijdens het lopen. Hierachter heb je ook zakjes met velcro waar ook de riemen zitten om de rugzak aan te spannen of los te maken. Die zakjes zijn ideaal om gels weg te steken.

Tijdens de test hebben we ook een klein minpuntje gevonden. Naarmate de drinkflessen leeg geraken, wordt het gewicht herverdeeld en komt er meer belasting op de rug. Het gewicht van de rugzak valt naar achter. De bortstband kruipt teveel omhoog en dit kan soms irriteren. De FTK vest is een volwaardig alternatief voor de S-Lab van Salomon, en het belangrijkste voordeel is een vergelijkbare kwaliteit maar een stuk goedkoper.

De Mountain vest is minder overtuigend

Tijdens de Primavera Trail kon de Mountain Vest – ontsproten aan het brein van de bebaarde en charismatische Anton Krupicka – ons niet bekoren met zijn comfort. De rugzak past goed op het lichaam en de toegang tot softflasks is zeer eenvoudig. Ruimte om gels of bars mee te nemen ontbreekt niet op deze rugzak, zakken genoeg. Echter de toegang tot de zijzakken is niet zo makkelijk tijdens het lopen. Nadat onze testpersoon de rugzak uitdeed voelde hij een druk van de rechter schouderband ongeveer 5 centimeter onder het sleutelbeen. De binnenkant van de schouderbanden zijn zeer stijf en zelfs na twee à drie bijstellingen bleef de druk tot het einde van de wedstrijd en zelfs voelbaar enkele dagen nadien.

Vooruit met « Adventure », de rugzak van Peter Bakwin

De Adventure vest ontwikkeld door Peter Bakwin - de man van de 75 marathons en ultra-marathons – is zowel voor trails als voor op de weg een uitstekend product die zowel uitstapjes in het Zoniënwoud of de Oostenrijkse bergen waardeert. De talrijke goed geplaatste en makkelijk bereikbare zakken zijn een heel sterk punt van dit product. Er is altijd plaats om het één of het ander mee te nemen en op te bergen. We vinden het spijtig dat de er standaard softflasks van 300 ml meegeleverd worden en niet van 500 ml. Voor de rest is de rugzak licht en comfortabel. De riemen om aan te sluiten zouden beter kunnen. We konden de zak niet voldoende vastmaken. De binnenkant van de rechter schouderriem (nochtans in een zachte stof als je deze aanraakt) veroorzaakte wrijving in de nek. Voor de rest waren we verleid door deze rugzak. Nog een klein punt van kritiek is het materiaal: zeer licht maar veroorzaakt geluid tijdens het bewegen dat na een tijd een beetje vervelend wordt.

 

Ultimate Direction is een echt alternatief voor Salomon en Raidlight

Wanneer je voor de eerste keer een product van Ultimate Direction vastneemt voel je direct dat dit producten zijn die ontwikkeld zijn door pro’s voor pro’s en amateur atleten die op zoek zijn naar kwaliteit. Dit merk is geen nieuwkomer op de markt van hydratie zakken, zelfs al worden ze bijna niet verkocht in Europa. Deze drie rugzakken zijn een echt alternatief voor Salomon en Raidlight, aan een aantrekkelijke prijs.

Thomas Renuart, Fabian De Cremer et F. Chl.

 

FKT Vest  Scott Jurek:

De + punten. 

- voldoende grote opbergruimte achteraan voor het materiaal die je nodig hebt

- veel zakken met ritsen en zonder ritsen die makkelijk bereikbaar zijn

- een volwaardig alternatief voor Salomon

De -punten:

- verschuiving van het gewicht van de rugzak naar achter wanneer de flessen leeg raken

- de borstband die omhoog kruipt met het verschuiven van het gewicht naar de rug

Mountain Vest Anton Krupicka

De + punten

- aanpasbaarheid van de zak

- veel zakken

- makkelijke toegang tot de softflasks

De – punten

- de riemen zijn niet echt comfortabel

- beperkte bereikbaarheid van de zijzakken tijdens het lopen

Adventure Vest Peter Bakwin

De + punten

- veel en goede geplaatste zakken

- licht

De – punten

- comfort van de schouderriemen

- licht materiaal die geluid produceert tijdens het lopen

- inhoud van de flask te klein

- aanpassing van de rugzak is niet precies genoeg

 

eShop