Overslaan en naar de inhoud gaan

Alex, store manager TraKKs Etterbeek legt je alles uit

Minimalisme is in de mode sinds de jaren 2000 en beleefde hoogdagen met het boek Born to Run van Christopher McDougall.

Het is ook een praktijk van onze voorouders, in de menselijke evolutie werd er jaren op blote voeten gelopen. Het is niet de opzet om dit onderwerp te waarderen of te denigreren, maar om het op een concrete en praktische manier te begrijpen in functie van onze moderne visie op hardlopen. We bespreken hier een model die perfect binnen dit onderwerp past.

vrun-five-fingers-vibram-avis-specialiste-trakks-minimalisme

.

Ik zal eerlijk zijn sinds ik mijn eerste paar Vibram Five Fingers heb geprobeerd, ben ik volledig overtuigd van het product. Het is belangrijk om een transitie te maken naar minimalisme en deze moet soepel verlopen. Five Fingers ogen extreem en ook ik begreep aanvankelijk het belang van de scheiding van de tenen niet. Na één jaar merkte ik dat mijn voeten sterker waren dan ooit. Het lopen met deze schoenen is fitness voor de voeten. Een beetje zoals een bal die je gebruikt om de grip van de hand te versterken. Daarom is voor mij het gebruik van deze schoenen een belangrijk onderdeel van mijn training, zoals “core” trainingen. Het gevoel om op blote voeten te lopen is extreem aangenaam en Vibram Five Fingers heeft een breed gamma aan schoenen met elk een verschillend doel.

Het is moeilijk om het gevoel van de schoen te beschrijven in woorden, ik raad je aan om eens langs te komen in één van onze winkels en ze te passen.

In ieder geval VIBRAM FIVE FINGERS biedt producten aan die bestudeerd en van zeer goede kwaliteit zijn. De afwezigheid van demping en structuren, en het gebruik van Vibram zolen zorgt ervoor dat de levensduur van deze schoen aanzienlijk is. Deze schoenen slijten bijna niet.

vrun-five-fingers-trakks-specilaiste-running-minimalisme

 

Het model die dat we hier hebben getest is de V-RUN, een model die speciaal ontwikkeld werd voor de weg. Ze werden afgeleid van het bekende Bikila model. De V-RUN’s hebben een zeer zacht en aangenaam bovenwerk. Ze zijn ook voorzien van gaatjes voor een maximaal ademend vermogen.

De onderzool van de V-RUN lijkt heel sterk op die van de Bikila EVO. Die laatste werden enkel voorzien van rubber Vibram XS-Run. In de zolen van de Vibram werd naast XS-Run ook gebruik gemaakt van Vibram MONT.

De Vibram XS-Run biedt een stabiele hardheid over een breed temperatuurbereik: de zool voelt niet aan als een baksteen bij koud weer, en wordt niet heel zacht bij warm weer. De zool is licht elastisch met een zacht grondcontact en biedt een uitstekende grip op de weg. Je hebt ook grip op gladde oppervlaktes. MONT rubber ligt tussen de XS-Run en de IceTrek en is ontworpen voor lage temperaturen. De MONT compound is geoptimaliseerd voor bergsport, trekking, acrobatische sporten en motorsport.

vrun

De V-RUN heeft zoals de Bikila EVO een EVA zool met rubber die alleen op strategische plaatsen, waar er impact en wrijving is, werd voorzien. In tegenstelling tot traditioneel EVA schuim (wat nogal breekbaar is), is het schuim dat door Vibram wordt gebruikt een hybride schuim – Vi-Lite – gemengd met rubber om de duurzaamheid en de veerkracht te verbeteren. Deze verschillende kenmerken maken van de V-Run een zeer lichte schoen met uitstekende duurzame kwaliteiten.

Ondanks de totale dikte van de zool (8,5 mm) en het Vi-Lite schuim, blijft het geheel stevig. Ze geven zelfs de indruk dat ze veel demping bieden. Het bovenwerk van de V-RUN is geperforeerd om het ademend vermogen te bevorderen, de mesh zelf is zeer resistent, super comfortabel en ultra ademend. Hoewel de buitenzool met de vibram MONT ook geschikt is voor koude temperaturen geeft deze schoen veel comfort bij warm weer. Deze luchtgaten zorgen ervoor dat nare geurtjes verdwijnen. Ook al blijft de beste oplossing voor dit probleem het dragen van sokken.

Het is dan ook zeer comfortabel om de V-RUN blootvoets te dragen, het bovenwerk glijdt, is zacht en voelt zeer comfortabel aan.

De V-RUN is met zijn pluim gewicht één van de snelste schoenen binnen het gamma van FIVE FINGERS. De tenen zijn zeer flexibel en de rubber biedt een uitstekende tractie en grip. Je kan er ook makkelijk op paden mee lopen of in een park dankzij de XS-RUN Vibram zool.

Kortom, een zeer comfortabele en performante schoen. Waarschijnlijk het beste model om minimalisme te integreren in je hardlopen. De overgang naar of het gebruik van dergelijke types schoenen moet je met enige voorzorg doen. De transitie naar minimalisme is een persoonlijke uitdaging waar je actief mee moet bezig zijn, het is een middel en geen oplossing.

Werken aan een actieve loopstijl is de enige manier om er te geraken, maar de V-RUN is een ideaal middel om je daar bij te helpen.

Bevrijd je voeten en laten we gaan lopen! Hop, hop, hop!

Alex O.

Kenmerken van de V-RUN

  • Gewicht : 136 gram in 43 (272 gram voor een paar)
  • Zool : 8,5 mm : (2 mm (binnen) zool EVA en Drilex antimicrobieel + 4 mm hybride EVA / rubber (VI-LITE) + 2,5 mm buitenzool in rubber)
  • Gebruik: op de weg, paden en atletiek piste
  • Minimalistische index: 92 (normaal gezien zou die nog lager scoren gezien de zool in realiteit lager is dan 8,5 mm)
  • Deze schoen is zeer flexibel en heeft een minimale zool waardoor deze zeer geschikt is voor de transitie naar minimalisme, of voor lopers die gewoon zijn aan minimalisme

 

De plus punten :

  • Lichtheid
  • Ademend vermogen
  • Flexibiliteit

De minpunten :

  • Stevige zool
  • Bovenwerk rekt te veel mee?
eShop