Overslaan en naar de inhoud gaan
news

Bestaat de beste loopstijl?

Iedere persoon loopt op zijn/haar manier. En elke schoen rendeert beter bij een bepaalde loopstijl. Om je niet te vergissen is het aan te raden het advies van een specialist in te winnen.

Heb je ooit al lopers geobserveerd tijdens een wedstrijd of in een park? Het zal je misschien opgevallen zijn dat ze niet op exact dezelfde manier lopen. Onze biomechanica is verschillend en onze stijl wordt beïnvloed door onze grootte en gewicht, maar ook door ons landingspatroon. In het jargon verwijst deze laatste term naar de manier waarop we onze voet op de grond zetten om onze beweging te dempen en daarna een impuls te geven voor de afzet.

analyse-foulee-trakks-specialiste-running-trail-outdoor

Ben je een « hiel » of « midden/voorvoet » loper?

Er bestaan in principe twee landingspatronen: “midden/voorvoet” en “hiel”. Hiel landing is lange tijd het meest geliefde geweest, aangemoedigd door schoenen met veel demping onder de hiel en het idee dat je de paslengte moet vergroten om te presteren. Midden/voorvoet landing wint echter terrein de laatste jaren vanuit de minimalistische benadering.

Het doel is om te lopen zoals onze voorouders liepen, zonder gesofisticeerde schoenen zoals nu en gebruikmakend van de natuurlijke demping van je voeten aan de voorzijde. Doe volgende test: spring door je af te zetten op je hiel. Je zal zien dat je geen enkele impuls krijgt. Spring door je knieën te buigen en je zal voelen dat de zone midden/voorvoet zorgt voor impuls. De hiel is niet meer of minder dan een bot en is niet ontwikkeld om iets op te vangen. Door blootvoets te landen op de hiel zullen de schokken zich verspreiden door heel het lichaam.

Zonder professioneel advies kies je misschien schoenen waarmee je landt op de hiel, terwijl je blootvoets een natuurlijkere manier van lopen hebt op de midden/voorvoet. Om je loopstijl en landingspatroon te kennen vraag je best advies aan een specialist. In een speciaalzaak kunnen experts jouw loopstijl bepalen, een podoloog is enkel nodig bij specifieke problemen.

analyse-foulee-trakks-specialiste-running-trail-outdoor

« Neutraal » of « pronatie »?

Het principe is eenvoudig. Op een loopband of piste (dit hangt af van de winkel) zal men jouw loopstijl filmen vanuit verschillende hoeken om jouw landingspatroon na te gaan en te kijken of je neutraal landt of met supinatie of overpronatie.

Jouw loopstijl is dus:

  • Neutraal: de voet is gealigneerd met het lichaam
  • (over)pronatie: afhankelijk van de impact heeft de enkel de neiging om naar binnen te gaan op het moment dat je de voet op de grond zet. Pronatie komt meer voor bij lopers die op de hiel landen. Het komt ook meer voor bij hockey spelers en voetballers, waar er veel laterale bewegingen gemaakt worden met de voet.
  • Supinatie: komt niet zoveel voor en kan niet gecorrigeerd worden door schoenen. De voet gaat teveel naar buiten.

De test wordt altijd eerst blootvoets gedaan, om te weten te komen wat jouw natuurlijke loopstijl is. Soms wordt een tweede test gedaan met jouw huidige loopschoenen om te zien hoe je loopstijl wordt beïnvloed.

In de TraKKs winkels volgen de verkoopsadviseurs regelmatig opleidingen biomechanica om de lopers beter te helpen bij de keuze van hun schoenen. Dit onderscheid ons van de verkoop in grote retail winkels of op het internet.

Zodra deze test is voltooid, word je naar de juiste schoen geleid. Ben je een “hiel” lander en wil je de transitie maken naar een meer natuurlijke loopstijl, doe dit dan geleidelijk. Het gaat om een technisch leerproces en de schoen doet niet al het werk. Blijven op de hiel landen met schoenen zonder demping en drop leidt onvermijdelijk tot blessures.

 

F.CH.