Overslaan en naar de inhoud gaan
news

Elektrolyten, voor een goede hydratatie waar zouten niet in ontbreken

SPMC. Nee, het zijn niet de initialen van een televisieprogramma, maar om de vier elementen die onontbeerlijk zijn voor een goede hydratatie: Sodium, Potassium, Magnesium en Calcium.

 

Natrium (Na), beter gekend als Sodium,  heeft als taak om water in je lichaam te behouden. Het gaat hier eigenlijk om een intense samenwerking met Kalium (K), de Latijnse benaming van Potassium, die het watertransport in het lichaam voorziet.

 

Magnesium (Mg) zorgt voor een betere spierwerking en Calcium (Ca) vergemakkelijkt onze zenuw- en spierwerking.

Het is dus uitermate belangrijk om op regelmatige basis te drinken tijdens je inspanning en je mag dus zeker niet vergeten je “snuifje” zout toe te voegen. En dit is nu waar de elektrolyten op het voorplan komen.

Uiteraard mogen we dit alles niet verwarren met elektrolyse (de chemische reactie door het toedoen van een elektrische activiteit). Maar ze beginnen met –elektr- omdat we het hier hebben om geleidende stoffen die mobiele ionen bevatten. Zout, in tegenstelling tot glucose, splitst zich op in ionen eens opgelost in water. De elektrolyten kunnen waterachtig zijn, maar ook solide zoals het geval is bij de oplosbare tabletten die gebruikt worden bij het lopen.

Wat is het grootste voordeel tijdens onze inspanningen?: het in grote mate verminderen van dehydratatie. Maar wees waakzaam! Wanneer je de aanbevolen dosis overschrijdt, kan dit leiden tot spijsverteringsproblemen die je prestatie/inspanning nog meer belemmeren, als het nu sportief is of in het dagelijkse leven.

hydratation

Wanneer je wil dehydrateren bij veel zweten (en vooral veel zout verliest zoals bij sommigen te zien is aan de witte kringen op de kledij), zorg dat je de reflex hebt om naar deze elektrolyten te grijpen.

eShop