Overslaan en naar de inhoud gaan
news

En wat als je dit jaar eens een minimalistische schoen probeert?

In de afgelopen jaren is deze aanpak populair geworden bij lopers. Mode gaat altijd gepaard met kritiek en scepticisme. De zogenaamde “minimalistische” schoenen hebben inderdaad wel behoorlijk veel schade veroorzaakt door een slecht gecontroleerde rage.

Er was een wijdverspreid geloof dat een minimalistische schoen automatisch leidt tot een natuurlijke loopstijl. Dit is niet alleen niet waar, maar ook gevaarlijk. Het minimalisme herleiden tot de hoogte van de drop en de zool leidt onvermijdelijk tot onwaarheden.

Deze schoenen hebben slechts één en een unieke functie: het gevoel van lopen op blote voeten zo dicht mogelijk te benaderen. Wanneer je loopt op de midden-voorvoet moet je minder rekening houden met verschillende elementen bij de keuze van de schoen. Je kijkt voornamelijk naar de drop en de flexibiliteit van de schoen. Een lagere drop (minder dan 8 mm) en flexibiliteit ter hoogte van de middenvoet zorgt ervoor dat je ondersteund wordt in de transitie naar een meer natuurlijke loopstijl.

Het minimalisme is een frequent misbruikte term die ze vaak plaatsen tegenover het maximalisme met schoenen zoals Hoka, een soort van “Buffalos”(schoenen die in de mode waren in de jaren ’90) met zeer veel zachte demping in combinatie met een “minimalistische drop” (over het algemeen 5 mm).

minimalisme-trakks-specialiste-running

Door te landen op de midden/voorvoet verminder je de impact van de schokken. De kuiten en de dijen vangen een deel van de schokken op en ondersteunen de voet direct in de afzet. Op die manier maak je niet alleen gebruik van je natuurlijke schokdemping, het is ook een efficiëntere loopstijl. Je remt jezelf niet af bij de landing en wordt sneller in de afzet geduwd. Een recente studie “Rearfoot Striking Runners Are More Economical than Midfoot Strikers” heeft aangetoond dat bij een snelheid van 11 en 13 km/u op een afstand van de marathon, de hiel landing economischer zou zijn. Het blijft vaag en in de literatuur zijn tegenovergestelde opinies. Andere studies tonen aan dat bij snellere lopers een midden/voor voet landing economischer is (vanaf 15 km/u). De biomechanica blijft individueel en er zijn nog veel zaken die verder onderzocht kunnen worden

minimalisme-running-conseil-trakks-specialsite-running-trail

Als we je nog een laatste trainingstip kunnen geven, vergroot je paslengte niet in de transitie naar midden/voorvoet. Je voet komt te ver voor je knieën en heupen. Je tenen zullen teveel naar boven wijzen en dit geeft een additionele druk op de kuitspieren, de Achillespees en de voetboog. Verhoog je cadans naar 180 per minuut. Muziek met dezelfde frequentie kan je daarbij helpen. Je zal merken dat het moeilijk is om je paslengte te vergroten bij deze frequentie. Let ook op dat je niet teveel je bovenlichaam naar voor breng

Lees : Besaat de beste loopstijl?

F.CH.