Overslaan en naar de inhoud gaan
news

Het advies van de coach - C-Coaching

Maart 2021 - Catherine Lallemand - C-Coaching

coaching-course-trakks-specialiste

Training is zoals een recept om te koken: je moet het recept volgen maar wel ruimte laten om de ingrediënten te veranderen of aan te passen!

Iedereen kent de grote lijnen van de trainingsleer.

  • Loop het grootste deel van je trainingen op een relatief makkelijk tempo (65-75% van je anaërobe drempel) op je basis duurvermogen te trainen en je capaciteit om inspanningen een lange tijd vol te houden. Afhankelijk van je niveau of je doel is dit 60-80% van je totale trainingsvolume.
  • Plan 1 of 2 sessies per week waar je werkt op kracht-interval-drempel training, om je verschillende drempels te verbeteren. Hiermee train je de capaciteit om snel te lopen. Dit is in totaal 10-30% van je totale weekvolume.
  • De rest van je trainingen spendeer je aan techniek trainingen en aan algemene fysieke training of sport specifieke training
  • Verhoog progressief je trainingsvolume (max 10% extra per week) of de intensiteit van je trainingen, in functie van je niveau, doel of trainingsperiode

Deze eenvoudige adviezen laten je toe om je trainingen te verbeteren (opgelet deze evolutie zal afhankelijk zijn van de type trainingen die je doet), je energie efficiëntie te optimaliseren, het risico op blessures te verminderen of grotere doelen te kunnen stellen.

De loopsnelheden vastgelegd door een test (in een labo of op het veld) worden vaak gelinkt aan waarden:

  • Hartslag
  • Snelheid
  • Tempo
  • Binnenkort watts?

Maar training heeft ook veel te maken met gevoelens, sensaties en plezier.

Trainen is echter ook een verhaal van gevoelens, sensaties en plezier.

Bij de C-Coaching aanpak en monitoring gebruik ik altijd parallel de Inspanningsperceptie-schaal (EPE), ook wel de Borgschaal genoemd.

Deze schaal stelt je in staat om verbonden te blijven met de sensaties, om je lichaam - zijn gangen - zijn snelheden te leren kennen en om sneller in de goede gangen te zijn tijdens wedstrijden.

Dit betekent natuurlijk niet dat wetenschappelijke tools, gps en dergelijke niet bruikbaar zijn.

 

coaching-trakks