Overslaan en naar de inhoud gaan
news

Hoe geen grip verliezen met je schoenen ?

.De vraag rond goede grip van de schoen is veel besproken bij lopers die het beton inruilen voor landwegen of modder

Tijdens de winter, met regen en negatieve temperaturen, vragen veel lopers zich af hoe ze op bospaden of veldwegen kunnen lopen zonder te schaatsen. Pas gerustgesteld wanneer hij aan zijn voeten een schoen heeft die hem ongeacht de ondergrond recht zal houden, is de trail loper klaar voor alle weersomstandigheden.

Bestaat er zoiets als een ideale grip voor alle types ondergrond?

Om kort alle spanning te doorbreken, is het antwoord helaas nee. Elke ondergrond is anders en weersomstandigheden hebben een invloed op hun staat. Bij modder blootgesteld aan negatieve temperaturen of onophoudelijke buien, zal de benadering en de grip dus heel anders zijn.

grip-shoes-trakks-specialiste-running-trail-outdoor

Eenvoudig lopen op droge ondergrond

Bij een droge ondergrond en zonder al te veel grind, is het niet noodzakelijk om grove noppen te hebben. Zelfs als ze licht zijn heb je steun en minder risico om uit te glijden, omdat een trail schoen een rigidere zool heeft en meer stabiliteit biedt.

Veel lopers zullen ervoor kiezen om hun wegschoenen te gebruiken. Natuurlijk zullen de zolen gladder zijn dan bij een paar trail schoenen, maar ze bieden nog steeds een correcte grip voor dit type bodem. Echter is de tussenzool veel zachter en daardoor zal de steun minder goed zijn. Gebruik dus enkel je wegschoenen wanneer het terrein echt gemakkelijk is of als je pas veilig en wendbaar is.

Er zijn veel trail modellen op de markt die buitenzolen voorstellen met omgekeerde noppen die zich aanpassen aan elk type terrein. Ze zijn georiënteerd aan de voorkant richting de voorkant van de voet om een betere grip te bieden tijdens het klimmen en gedraaid in de tegenovergestelde richting op de hiel om beter te kunnen dalen. Dit type van noppen vind je terug bij verschillende modellen, en zijn inzetbaar op elk terrein, behalve wanneer er modder of sneeuw ligt.

.

runnning-grip-semelle-trakks-specialsite-trail-outdoor

Modder of sneeuw? Pas je loopstijl aan

De schoen kent zijn limieten op bepaalde ondergronden. Moet je door een veld met diepe vette modder? Houdt er rekening mee je dat een dikke laag modder onderaan de schoen ervoor zal zorgen dat je sneller wegglijdt. De redenering is identiek als bij sneeuw. Steunen op een natte steen, zelfs met een grof profiel zal niet voorkomen dat je een beetje glijdt.

Je moet je loopstijl en looppas aanpassen aan de omgeving. Een beetje zoals bij auto rijden. Ook al ben je uitgerust met de laatste nieuwe snufjes op het gebied van veiligheid, de chauffeur moet het juiste gedrag aannemen om ongevallen te vermijden.

grip-running-trail-chaussure-trakks-specialsite-

.Verander je schoenen zoals banden

Let op de staat van je zool. Verschillend terrein, het aantal kilometers en de loopstijl hebben een impact op de slijtage van de noppen. Aarzel niet om een tweede paar te gebruiken met een andere grip, want de grip van de zool wordt anders even nutteloos als zomer banden op een centimeter sneeuw.

F.Chl.